12.04.2010. / 17:09

Autor: Nacionalova redakcija

Granić na suđenju Vesni Škare Ožbolt: 'DC mora vratiti novac Mrdeži'

Sve financijske odluke koje su se donosile u DC-u zajednički je donosio financijski savjet ove stranke, rekao je Granić. Isto tako Granić je rekao da smatra da DC mora novac vratiti Mrdeži

Mate GranićMate GranićNa Kaznenom sudu u Zagrebu danas je nastavljeno suđenje Vesni Škare Ožbolt koju se tereti za kaznena djela prijevare, utaje poreza i protiv sigurnosti platnog prometa. Radi se o donaciji od 100 000 eura koju je stranci DC dao pripadnik njemačke dijaspore Ante Mrdeža, a dogovor je glasio da će stranka ovaj iznos morati vratiti ako Mrdeža ne uđe u Sabor.

Danas su svjedočili bivši predsjednik DC-a Mate Granić i Dabiša Bučanac, koji je 2003. obavljao funkciju financijskog tajnika ove stranke.

Mate Granić je u svom svjedočenju kazao kako je on upoznao Mrdežu te počeo pregovore oko donacije i kasnije pozajmice od 100 000 eura DC-u. S tijekom pregovora je bila upoznata i Vesna Škare Ožbolt koja je sudjelovala na nekoliko finalnih dogovora te je sastavila i ugovor, rekao je Granić. On je potvrdio da je ugovor precizirao da će, ako Mrdeža uđe u Sabor, 100 000 eura biti donirano stranci, a ako se to ne dogodi, novac će se smatrati pozajmicom. Prilikom potpisivanja ugovora prisutni uz Mrdežu su bili Vesni Škare Ožbolt, Granić i Bučanac, a potpise su na ugovor stavili Mrdeža i Granić. Oba današnja svjedoka rekla su da je Mrdeža donio novac u gotovini te da je on podijeljen na četiri dijela po 25 000 eura.

Isto tako obojica su rekla da je novac potrošen na stranačke potrebe. Četvrtina je odmah položena na račun za tekuće potrebe stranke, a Vesna Škare Ožbolt, Granić i Bučanac su odnijeli svaki sa sobom 25 000 eura, jer stranka nije imala sef, te je taj novac za nekoliko dana odnesen u stranačke prostorije gdje je odmah preusmjeren u najvažnije izborne jedinice.

Bučanac je svjedočio da većina novca nije nikada bila položena na račun stranke nego je kao gotovina preusmjeren za financiranje predizborne kampanje. Sve financijske odluke koje su se donosile u DC-u zajednički je donosio financijski savjet ove stranke, rekao je Granić. Isto tako Granić je rekao da smatra da DC mora novac vratiti Mrdeži.

Suđenje se nastavlja 28. travnja.

Vezane vijesti

Škare Ožbolt: Vlada ne prepoznaje prioritete

Škare Ožbolt: Vlada ne prepoznaje prioritete

Demokratski centar (DC) smatra da prijedlog državnog proračuna za 2012. pokazuje da vlada ne prepoznaje prioritete bitne za funkcioniranje i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika