16.02.2012. / 15:18

Autor: Hina

Škare Ožbolt: Vlada ne prepoznaje prioritete

Demokratski centar (DC) smatra da prijedlog državnog proračuna za 2012. pokazuje da vlada ne prepoznaje prioritete bitne za funkcioniranje i prosperitet Hrvatske, no pozdravlja smanjenje proračuna i uštede, jer su apsolutno potrebne, istaknula je danas na konferenciji za novinare predsjednica stranke Vesna Škare Ožbolt.

Vesna Škare Ožbolt (Foto: Goran Jakuš/PIXSELL)Vesna Škare Ožbolt (Foto: Goran Jakuš/PIXSELL)Demokratski centar (DC) smatra da prijedlog državnog proračuna za 2012. pokazuje da vlada ne prepoznaje prioritete bitne za funkcioniranje i prosperitet Hrvatske, no pozdravlja smanjenje proračuna i uštede, jer su apsolutno potrebne, istaknula je danas na konferenciji za novinare predsjednica stranke Vesna Škare Ožbolt.

Ustvrdila je da se vlada nije usudila srezati proračun koliko je najavljivala.

Predviđena proračunska sredstva za pravosuđe drži nedostatnim napominjući da su smanjena za osam posto u odnosu na prošlogodišnjih 2,7 milijardi kuna. "Misli li vlada da je reforma pravosuđa završena", upitala je Škare Ožbolt ocijenivši da bi i Europska komisija mogla biti razočarana njezinim usporavanjem.

Podsjetila je da je u proteklih šest godina broj od od 1,5 milijun zaostalih sudskih predmeta smanjen za 50 posto, te ustvrdila da će s postojećom projekcijom proračuna za 2013. i 2014., s obzirom na ekonomsku krizu, opet biti znatno povećan njihov broj na više od milijun.

Škare Ožbolt je upozorila i da su i Državno odvjetništvo i Ured za suzbijanje korpucije i organiziranog kriminala (USKOK) također dobili manje proračunskog novca te postavila pitanje hoće li vlada nastaviti s beskompromisnom borbom protiv korupcije kao što je najavljivala.

Također je upozorila na nepostojanje investicija u pravosuđu te upitala kako će netko investirati u Hrvatsku, ako reforma pravosuđa stoji i raste broj neriješenih predmeta.

Reformu pravosuđa potrebno je završiti u iduće dvije godine, naglasila je.

Član Predsjedništva DC-a i koordinator za politička pitanja Petar Bašić zamjerio je vladi smanjenje proračunskog novca za 3,3 posto namijenjenog znanosti i obrazovanju ističući kako je štednja na budućim generacijama nedopustiva. Napomenuo je da čak i Burundi, Nepal i Senegal imaju veća izdvajanja za znanost i obrazovanje, nego Hrvatska. Najavljena otpuštanja u javnim službama, oko pet tisuća djelatnika, mogla bi u najvećoj mjeri pogoditi upravo znanstvene novake, upozorio je Bašić i dodao da postoji realna opasnost njihova odlaska u inozemstvo čime bi Hrvatska pretrpjela dodatnu štetu.

DC pozdravlja smanjenje PDV-a u turizmu i poziva vladu da to učini i za po četiri vrste žitarica, mesa i industrijskih biljaka, kazao je Bašić.

U vezi s najavom Milanovićeve vlade o gašenju najstarijeg hrvatskog dnevnog lista Vjesnika Škare Ožbolt je istaknula da je se to ne bi smjelo dopustiti zbog, kako je rekla, "mentalne higijene nacije" i naglasila da financijski razlozi ne smiju biti presudni. Nije dobra poruka kad se u demokratskoj zemlji gasi dnevni list, poručila je.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 16.02.12. 16:07

A da ti Vesnica malo ofarbaš kosu u crno,pa malo botoksa tu malo tamo,malo izbjeljivanja zubi i svašta nešta još !?Kako neznaš šta su tvoji prioriteti prije izlaska u javnost?Nemožeš stalno ista izlaziti u javnosti.Broševe nemaš tako da ti nešto mora pojačati imidž.Mijenjanje lika(ali ne i djela)je poželjna stvar.Nije važno šta radiš već kako izgledaš.Znaš li ti,Vesnica,koliko puta si ušla u trgovinu jer je u izlogu nešto dobro izgledalo?A izašla van ne kupivši ništa?Ispalo je da u dućanu nije onako kako izgleda u izlogu.Bila si mi draža onako na početku svoje karijere nego danas.Ali,ti vjerovatno znaš koji su TVOJI PRIORITETI.I to je najvažnije.Hebeš narod.


registracija
14/11/07

laufer, 16.02.12. 16:11

Kakvi likovi!
Svi su za štednju i kresanje, ali u - tuđoj kući!
Ožboltica vrišti zbog pravosuđa, oni drugi zbog poljoprivrede, treći zbog državnih i javnih službenika, četvrti zbog vojske, peti ... sve se svodi, ma treba štediti, al' kud baš na meni?

Ova Vlada ako želi uspjeti, mora izvršiti drastične rezove i apsolutni preokret od decenijske HDZ -ove politike, ne obazirući se na prosvjede i prigovore.
Cilj mora biti "obaviti posao", a ne "svidjeti se".


registracija
9/5/10

lolobrigita, 16.02.12. 16:43

Ušla ti opet u Sabor,a Vesnica?


registracija
1/3/11

Laudate, 16.02.12. 17:23

U zemlji dembelija nitko ništa ne smije reći protiv vlasti, odmah etiketa na čelo.

Još je i to dobro kako je nekad bilo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika