Objavljeno u Nacionalu br. 752, 2010-04-13

Autor: Maroje Mihovilović

Iščekuje se kraljevsko vjenčanje

Tihe zaruke Williama i Kate

Zanimljiv podatak da Buckinghamska palača ne planira baš nikakve angažmane članova kraljevske obitelji za 3. i 4. lipnja navela je medije na zaključak da će upravo tih dana objaviti dugo očekivane zaruke princa Williama i njegove djevojke Kate Middleton

Kate Middleton
Kate Middleton Tina Brown, 56-godišnja Britanka koja se proslavila uređivanjem magazina Tatler, Vanity Fair i New Yorker, danas najviše pozornosti privlači svojim internetskim sajtom Daily Beast na kojem često objavljuje ekskluzivne vijesti. Bila je prijateljica britanske princeze Diane i o njoj je napisala čitanu knjigu "The Diana Chronicles". I danas ima pouzdane izvore u britanskoj kraljevskoj kući pa je ovih dana na svom sajtu objavila vrlo zanimljivu informaciju.
Britanska kraljica, njezin muž, djeca i unuci imaju razgranat program službenih dužnosti i angažmana, posebno humanitarnih, a Buckinghamska palača brine se o njihovu planiranju mjesecima unaprijed, kad će kraljica ići ovamo, princ Charles onamo, gdje će biti njezina kći Anne, a na kakav će put ići njezin sin Andrew. No Tina Brown doznala je da Buckighamska palača ne planira baš nikakve angažmane članova obitelji za 3. i 4. lipnja pa je zaključila da će tih dana cijela kraljevska obitelj biti na okupu, a to po njezinu mišljenju može biti samo zbog objavljivanja zaruka 27-godišnjeg princa Williama, kraljičina unuka, sina prijestolonasljednika Charlesa i pokojne Diane, drugog u kraljevskom nasljednom redu, i njegove dugogodišnje 28-godišnje djevojke Kate Middleton.


To otkriće izazvalo je veliku pozornost britanskih medija. Mnogi su se raspitali u press službi palače St. James, gdje živi William, ali su im odgovorili da nikada ne komentiraju nagađanja o privatnom životu princa Williama. Tina Brown tvrdi da se pretpostavlja kako bi - budu li zaruke objavljene početkom lipnja - vjenčanje trebalo biti u studenome u kapeli Svetoga Jurja u Windsoru, nedaleko od kraljevske Windsorske palače, gdje je već održano nekoliko vjenčanja članova kraljevske kuće, pa tako i ono 2005. Williamova oca Charlesa i njegove druge supruge Camille Parker-Bowles.
U britanskom tisku većina komentatora tvrdi da je najava Tine Brown uvjerljiva, jer ima i drugih predznaka zaruka dvoje mladih, koji su u vezi već sedam godina. Kraljevska palača povlači i neke neuobičajene poteze kako bi njihovu vezu što više zaštitila, kako bi se ona razvijala što više izvan žarišta javnosti.
Danas je sve vidljivije da je vezu princa Williama i Kate Middleton u Britaniji prekrivena velom tajnosti, što je neobično za zemlju s tolikim tabloidima, koji se bave upravo zarukama, vjenčanjima, ljubavima, prekidima i preljubima poznatih. Ali već mjesecima o ovom se paru u britanskim medijima govori vrlo malo, jer britanske novine tradicionalno surađuje s vlašću u osjetljivim situacijama, kad su zamoljene da o njima šute.
Situacija je nedvojbeno vrlo neobična: svi britanski mediji maksimalno su suzdržani o toj temi, koja bi inače zacijelo stalno bila na naslovnicama tabloida. No britanska kraljevska kuća zamolila je glavne urednike britanskih listova da se suzdrže od praćenja njihove romance baš kako je ne bi pokvarili. Podsjećaju na medijski cirkus prije 29 godina kad je Charles objavio svoje zaruke s plemićkom kćeri Dianom Spencer, pa su se britanski listovi natjecali tko će što više činjenica iskopati o toj dotad nepoznatoj mladoj dami, paparazzi su je počeli proganjati i njezin se život preko noći pretvorio u medijski pakao.
PRINC WILLIAM najvjerojatnije će se oženiti u kapeli Sv. Jurja u Windsoru, gdje se prije
pet godina njegov otac, princ Charles, vjenčao s Camillom Parker-BowlesPRINC WILLIAM najvjerojatnije će se oženiti u kapeli Sv. Jurja u Windsoru, gdje se prije pet godina njegov otac, princ Charles, vjenčao s Camillom Parker-BowlesNeki tvrde da je i to bio jedan od razloga što brak Charlesa i Diane, u kojem su rođeni prinčevi William i Harry, nije počeo sretno, pa je i završio skandalozno u burnom razvodu, a skandali su ih pratili i nakon razvoda, sve do njezine tragične smrti u prometnoj nesreći u Parizu 1997. Do te je nesreće i došlo uvelike upravo zbog paparazza, jer su oni na motorima pariškim ulicama slijedili automobil u kojem su bili Diana i njezin tadašnji ljubavnik pa je vozač njezina automobila, da im pobjegne, pojurio kroz tunel i izgubio kontrolu nad automobilom, a u nesreći su uz Dianu poginuli i njen ljubavnik i vozač, dok je jedan tjelohranitelj preživio.
Kraljevska kuća nipošto ne bi željela da se takvo što ponovi, da paparazzi sada progone Kate Middleton. Sama je kraljica preko svog ureda zamolila glavne urednike britanskih listova da budu diskretni, što oni zaista poštuju, a čak je obznanila da će kraljevska kuća i sudskim putem goniti svakoga tko na neprimjeren način bude kršio privatnost njenih članova. U nedavnim minornim slučajevima kršenja privatnosti pripadnika kraljevske kuće vidjelo se da će pravosuđe biti na strani dinastije, a navodno je i ta sudska praksa promijenjena upravo zbog Kate Middleton.
Kako to funkcionira u praksi, pokazuje jedan nedavni događaj. Ona je za božićnih blagdana igrala tenis na privatnom terenu u vojvodstvu Cornwall uz koji prolazi javni put, s kojeg se igralište može vidjeti. Ondje se našao fotoreporter male britanske fotografske agencije Ikon Pictures i snimio Kate Middleton kako igra tenis. Poslije je tvrdio da onamo nije otišao namjerno, da je nije snimao teleobjektivom, da je snimio ono što je svatko mogao vidjeti, čak da ga je ona vidjela kako fotografira i da nije imala nikakvih primjedbi. No ta je agencija ponudila fotografije britanskim novinskim redakcijama, koje su ih sve, u skladu sa spomenutom diskretnom uredničkom politikom, odbile objaviti. Ipak, jedan njemački list otkupio je fotografije i jednu vrlo malu objavio na svojim stranicama.
KATE MIDDLETON s princom Williamom kad je 2006. diplomirao na Kraljevskoj vojnoj akademiji SandhurstKATE MIDDLETON s princom Williamom kad je 2006. diplomirao na Kraljevskoj vojnoj akademiji SandhurstKraljevska kuća odmah je reagirala. Odvjetnički ured Harbottle & Lewis, koji zastupa članove kraljevske obitelji u zaštiti privatnosti, pa i Kate Middleton, iako ona još nije formalno članica kraljevske obitelji, zatražio je od agencije Ikon Pictures golemu odštetu ako se primjereno ne ispriča, ne povuče sve fotografije i ne obeća da to više neće činiti. Suočena s tom prijetnjom, agencija je ispunila sve zahtjeve, platila globu od 10.000 funti i sudske troškove te se javno ispričala. Bila je to poruka svim medijima.
Prije nekoliko godina novinari su zdušno pratili Kate Middleton i pisali o njoj i njezinoj obitelji. Rođena je 9. siječnja 1982. i odrasla u selu Bucklebury u engleskoj pokrajini Berkshire, 50-ak km zapadno od Londona. Obitelj je bila relativno imućna jer posjeduje malo poduzeće za proizvodnju potrepština za dječje i tinejdžerske kućne zabave. Roditelji su je poslali u privatnu gimnaziju, a 2001. na studij povijesti umjetnosti na skupo sveučilište St. Andrews u Škotskoj.
Na to je sveučilište na isti studij došao i princ William, a izabrao ga je i stoga što je to manje i ponešto izolirano sveučilište, udaljeno od Londona i londonskih novinskih redakcija. Ondje su se upoznali i sprijateljili, a nakon prve godine studija zajedno s još dvoje prijatelja napustili su studentski dom na sveučilišnom kampusu i unajmili stan u gradiću te živjeli zajedno. Kad je prijateljstvo preraslo u romancu, nije znano, no mediji su o tome počeli pisati početkom 2003. Sljedećih godina češće su se pojavljivali zajedno na javnim mjestima. Reporterska znatiželja postala je toliko neugodna da se ona 2005. javno požalila, a 2006. čak je dobila i policijsku zaštitu. Te godine prvi je put prisustvovala službenoj svečanosti zajedno s članovima kraljevske obitelji, paradi vojne akademije Sandhurst, u kojoj je kao kadet sudjelovao i princ William. Bio je to prvi znak da je i kraljevska obitelj nju prihvatila kao Williamovu djevojku. U travnju 2007. britanski su listovi objavili da su se William i ona razišli, nekoliko mjeseci zaista ih nisu viđali zajedno, ali su u srpnju te godine obnovili vezu koja traje do danas, no sada, zbog spomenute samocenzure, uz mnogo manju medijsku pozornost.
Novonastala medijska situacija oko Williama i Kate Middleton povod je za mišljenje da britanski tisak ipak pokazuje stanovitu dozu odgovornosti, što mu inače, kad su posrijedi romance slavnih, nipošto nije svojstveno. To budi nadu da bi se i dalje tako mogao ponašati i u drugim situacijama od državne važnosti, kako se ponašao samo u iznimnim situacijama poput II. svjetskog i Falklandskog rata. No zagovornici prava na slobodu govora tvrde da se previše štiti pravo na privatnost, a krši pravo na slobodno izvještavanje, te da na ovom banalnom slučaju država i sudovi nisu fair prema medijima, što bi mogao biti opasan presedan nametnute cenzure u mnogo važnijim pitanjima.

Vezane vijesti

Argentina podnijela tužbu protiv Britanije u UN-u

Argentina podnijela tužbu protiv Britanije u UN-u

Argentina je u UN-u službeno podnijela tužbu zbog britanske "militarizacije" u južnom Atlantiku, a glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je obje… Više

Komentari

registracija
19/8/05

Sinibaldi, 14.04.10. 17:13

Nocturne and poetical singing.

When the
young bird
flies describing
the youth of
a magical care,
and when my
memory outshines
recalling the
light of a tender
emotion, I give
you that song.......

Francesco Sinibaldi


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika