14.04.2010. / 22:44

Autor: Ana Smrečki

HDZ odgovara predsjedniku Josipoviću: Hrvatska politika nikada nije dijelila BiH

Josipovićev govor pred najvišim dužnosnicima u BiH parlamentu odjeknuo u našim medijima na dan kada iz države izbivaju najviši dužnosnici, budući da je premijerka Kosor u Bugarskoj, a predsjednik Sabora Luka Bebić u Japanu

Alija Izetbegović i Franjo TuđmanAlija Izetbegović i Franjo TuđmanPredsjednik Josipović boravi u svom prvom službenom posjetu Bosni i Hercegovini, a umjesto uobičajenih izjava i dosadnih priopćenja sa susreta tamošnjih dužnosnika, Mesićev nasljednik uspio je iznenaditi Hrvatsku, ali i zemlje u regiji. Sasvim neočekivano, Josipović se u Sarajevu ispričao za sudjelovanje Hrvatske u politici koja je 90-ih godina prošlog stoljeća pokušavala podijeliti Bosnu i Hercegovinu. Na njegov govor u parlamentu, izazvao je uglavnom pozitivne reakcije u susjedstvu, ako iz cijele priče izuzmemo još jednu provokaciju iz tabora Milorada Dodika da Josipović zanemaruje žrtve nad Srbima u BiH.

Josipović nije usuglasio govor u Sarajevu s premijerkom

Josipovićev govor pred najvišim dužnosnicima u BiH parlamentu odjeknuo je našim medijima na dan kada iz države izbivaju najviši dužnosnici, budući da je premijerka Kosor u Bugarskoj, a predsjednik Sabora Luka Bebić u Japanu. Potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks koji 'čuva ključeve' države podsjetio da je HDZ-ov stav o ratu u BiH jasan i nepromijenjen od 1991. i da je utvrđen u saborskoj Deklaraciji o Domovinskom ratu.

U njoj stoji da Hrvatska nije bila agresor te da nije sudjelovala u međunarodnom sukobu u BiH nego je na temelju sporazuma Tuđman - Izetbegović sudjelovala u zajedničkoj obrani. Pritom poručuje da hrvatska politika nikada nije dijelila BiH. Večernji list pak piše da Josipović svoj govor nije usuglasio s premijerkom Kosor, a iz Vlade se neslužbeno doznaje da ona nije ni znala za njegove namjere.

BiH se dijelila 1992. prijedlogom povjerenstva Vijeća Europe

Oglasio se i HDZ-ov Andrija Hebrang koji je poručuje da Hrvatska nikada nije dijelila BiH, podsjećajući da je morala ući na njihov teritorij kako bi obranila svoj. Govoreći o podijeli susjedne BiH, Hebrang kaže da se to činilo prijedlogom povjerenstva Vijeća Europe 1992. godine, zaključujući da je to prava istina o podijeli BiH, a ne ona koju je u Sarajevu ispričao predsjednik Josipović.

Josipović na koktelu s bjeguncem

Inače, Josipović se u srijedu u Sarajevu družio s Nikom Lozančićem, za kojim je naše pravosuđe raspisalo tjeralicu zbog nezakonitog primanja mirovina u ukupnom iznosu od 600 tisuća kuna. On je u BiH dopredsjedatelj Zastupničkog doma, a bio je među dužnosnicima koji su dočekali Josipovića u zgradi parlamenta. Nakon govora, Lozančić se pridružio i koktelu koji je priređen u čast predsjednika Josipovića.

Predsjednik je i četvrtak u BiH, a kako je najavio, osobno će otići u Ahmiće i Križančevo selo gdje će odati počast žrtvama čiji je jedini grijeh bio, zaključuje Josipović, to što su bili drugi i drugačiji.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
9/8/09

vinko12, 15.04.10. 00:13

Izdajicin isprdak moze samo biti izdajica


registracija
27/7/09

columbo, 15.04.10. 01:54

Gospodin Josipovic, makoliko je civilizirana i uljudjena osoba, mislim da nije dovoljno informiran o pojedinim dogadjanjima u BIH ranih devedesetih. Naime, ja kao sudionik nase vojne postrojbe u Bosni, mogu kazati da smo mi bili poslani na modnu reviju, sto je odzana u Busovaci, gdje smo, nota bene, osvojili najvise nagrada. Dan iza u Ahmicima je bio organiziran bocarski turnir od strane mjesnog Vatrogasnog drustva, na kojeg smo pozvani i tome se vrlo rado odazvali... Na tom svom nezaborvnom jednodnevnom izletu vrlo smo se lijepo zabavili i odnijeli sa sobom nezaboravne dojmove. Nas treci predsjednik je to krivo razumio, pa ga molim da se obrati g.Andriji Hembrangu, koji raspolaze sa svim relevantnim informacija u vezi s tim.


registracija
30/1/07

brodski, 15.04.10. 09:19

Zaboravio si na modnu reviju u jablaničkim mjestima Doljani i Sovići koja se održala 17.04.1993 dan poslije modne revije ARBiH uTrusini.Zbog te revije tuta već leži u Haggu a organizatorima Prliću ˛& Co se trenutno sudi.Ostali sudionci modne revije se ne diraju sukladno dogovoru o postratnoj kazališnoj predstavi pod nazivom."Ne diraj ti moje a ja neću tvoje".Za publiku ,mrtve, koji su ionako već mrtvi, i raseljene,koji su ionako već raseljeni po cijelom svijetu , nikoga nije ni briga.Ionako im se,u derneku koji se obavezno organizira poslije tih modnih revija , spale sve kuće i opljačka sva imovina .Da ,svake godine na godišnjicu tih revija ide se domoljubno u berbu političkih poena .I tako već evo 17 godina.


registracija
8/8/09

tovar62, 15.04.10. 11:30

Jadno i bjedno,proklet bio tko ti je dao glas,da je pravde zavrsija bi na robiji,pedercino nece jabuka daleko od stabla kao i pape,,,,,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika