16.04.2010. / 17:49

Autor: Boris Bilas

Sastanak bivših premijera u Vladi: 'Josipović izjednačava odgovornost za rat'

"Hrvatska je uz SAD najviše pomogla da BiH opstane kao država. Kroz Hrvatsku je stiglo gotovo svo oružje za BiH, da nije bilo Hrvatske Bihać bi pao, a da ne govorim o broju izbjeglica koje je naša zemlja prihvatila", rekao je Granić te dodaje da se Hrvatska ne može ubrajati u agresore

Na sastanku u banskim dvorima bili su: Franjo Gregurić, Hrvoje Šarinić, Zlatko Mateša, Nikica Valentić i Mate Granić (Foto: Josip Regović) Na sastanku u banskim dvorima bili su: Franjo Gregurić, Hrvoje Šarinić, Zlatko Mateša, Nikica Valentić i Mate Granić (Foto: Josip Regović) Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor danas poslijepodne u Vladi sastala se s bivšim premijerima.

Na sastanak s premijerkom došli su Franjo Gregurić, Hrvoje Šarinić, Nikica Valentić, Zlatko Mateša te dugogodišnji ministar vanjskih poslova Mate Granić.

Kako nam je u telefonskom razgovoru potvrdio Mate Granić sastanak se održao zbog situacije koja je nastala nakon govora predsjednika Republike Ive Josipovića u Parlamentu BiH.

Granić je za Nacional.hr rekao kako su svi sudionici sastanka podržali aktivnu regionalnu politiku predsjednika Josipovića kao i njegov odlazak u Ahmiće gdje se poklonio žrtvama teškog zločina.

"Međutim, nismo se složili s njegovim govorom u Parlamentu BiH jer smatramo da se s tim govorom izjednačavaju uloge agresora i žrtve, a to su dvije uloge koje moraju razlučiti", kazao nam je Granić te je dodao kako je neprihvatljiva činjenica da je Hrvatska vodila politiku dijeljenja Bosne i Hercegovine.

Mate Granić ispred zgrade Vlade RH (Foto: Josip Regović)Mate Granić ispred zgrade Vlade RH (Foto: Josip Regović)"Hrvatska je uz SAD najviše pomogla da BiH opstane kao država. Kroz Hrvatsku je stiglo gotovo svo oružje za BiH, da nije bilo Hrvatske Bihać bi pao, a da ne govorim o broju izbjeglica koje je naša zemlja prihvatila", rekao je Granić te dodaje da se Hrvatska ne može ubrajati u agresore.

"Hrvatsku politiku se nikako ne smije izjednačavati s onima koji su dijelili BiH i koji su bili agresori. Ne smije izjednačavati hrvatsku s politikom Slobodana Miloševića", kazao je Granić za Nacional.hr te je za kraj zaključio kako je stav svih na sastanku da se predsjednik Josipović prije ovako bitnog govora nije trebao konzultirati samo s premijerkom nego i sa svim političkim protagonistima u zemlji.

Nakon sastanka novinarima su se obratili i ostali sudionici koji su samo potvrdili ono što je Granić izjavio za Nacional.hr.

Sva četvorica bivših premijera redom su tvrdili kako ne postoji ni jedan dokaz da je Hrvatska u BiH bila agresor nego čak naprotiv, tvrde da je uz SAD učinila najviše na očuvanju samostalnosti te zemlje.

Uz to svi oni ističu kako se osjećaju prozvanima za agresorsku politiku te da su se okupili na poziv premijerke kako bi ponovili da je to apsolutna laž.

Naglasili su i da je dio Josipovićeva govora u kojem on izražava žaljenje zbog svake žrtve, odličan i državnički te da ga u potpunosti podržavaju.

"Mora se osuditi svaki pojedinačni zločin", objasnio je Zlatko Mateša koji tvrdi je pomno proučio predsjednikov govor.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 16.04.10. 18:54

Jasno da su ovi pajaci protiv - jer su poslušno klimatali glavama dok je Tuđman (Šušak) vodio svoju politiku u Bosni.
Onda se nisu nešto bunili i tražili od Tuđmana da ih "konsultira" prije ćaskanja sa Miloševićem ili slanja ljudi u BiH da preuzmu zapovjedna mjesta u HVO.


registracija
9/8/09

vinko12, 16.04.10. 19:02

sdp+i oni koji su birali josipovica = glupa izdajnicka komunisticka bagra


registracija
5/2/10

bprenka, 16.04.10. 20:28

HDZ= Komunjare = svi oni komunisti koji nisu mogli opstati radi svojih osobnih interesa u SDP. Najbolji primjer za to je HDZ-PGŽ.


registracija
27/7/09

columbo, 16.04.10. 22:59

Bas zanimljivo koje je sve premijere izabrala za razgovor nasa razdragana i limitirana Jaca!? Pa to su sve guzne muhe velikog mirotvorca Tudjmana, koji je s njima manipulirao kao sa sporkim mudantama, a do njihovog mu je misljenja bilo stalo koliko i jucer Sanaderu do stava njegove kucne pomocnice Kosor. Jako drustvo nema sto...


registracija
24/1/10

krajisnik, 16.04.10. 23:12

Da pitam nesto te ministre,
Jel bio uopce rat u Bosni ili mi se samo cini ?


registracija
24/1/10

krajisnik, 16.04.10. 23:16

A sto se tice razgovora Milosevic-Tudjman u karadjordjevu , nisu oni tamo djelili Bosnu nego debatiirali o Leskovackoj pljeskavici, eto i neandretalac Mesic to moze potvrditi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika