Objavljeno u Nacionalu br. 753, 2010-04-20

Autor: Robert Bajruši

INTERVIEW Ivo Josipović

'Neka Vlada samo pokuša opoziv'

HRVATSKI PREDSJEDNIK komentira reakcije na njegov posjet BiH te pojašnjava zašto se ne boji HDZ-ovih najava da će pokrenuti postupak njegova opoziva

U KREATIVNOM SUKOBU
Svoj odnos s premijerkom
Jadrankom Kosor Ivo
Josipović opisuje kao
'kreativni sukob'U KREATIVNOM SUKOBU Svoj odnos s premijerkom Jadrankom Kosor Ivo Josipović opisuje kao 'kreativni sukob'Unatoč burnom tjednu u kojem je doživio niz napada iz redova HDZ-a i Vlade, u nedjelju navečer predsjednik Republike Ivo Josipović ostavljao je dojam zadovoljstva. Tijekom prijepodneva doživio je (kao i njegov prethodnik Stipe Mesić) ovacije okupljenih na proslavi godišnjice proboja iz Jasenovca, dok je njegova suparnica Jadranka Kosor istrpila snažne zvižduke, a posebno su ga razveselili rezultati ankete po kojima gotovo 60 posto građana podržava njegov istup u Sarajevu, gdje se ispričao i za Tuđmanovu politiku prema Bosni i Hercegovini. Prošla su dva mjeseca otkako je Josipović položio predsjedničku prisegu, i već za sada se etablirao kao najvažniji političar u Hrvatskoj.

Dok opozicija uglavnom šuti i čeka hoće li se HDZ-ova vlada urušiti sama od sebe, Ivo Josipović je otvorio nekoliko važnih pitanja: od gospodarske politike, preko objave registra branitelja pa do posljednje isprike stanovnicima BiH. Iako je šezdesetak dana na vlasti premalo za konačnu ocjenu, već sada je jasno kako je mislio ozbiljno kada je u kampanji tvrdio kako će biti kaktus, a ne fikus. U razgovoru za Nacional, predsjednik Jospović je objasnio zašto se ne boji najavljenog HDZ-ova impeachmenta i dokle će trajati sukobi s vladom Jadranke Kosor.


NACIONAL: Jeste li iznenađeni ovako burnim reakcijama povodom izjava koje ste dali u Sarajevu?

- Pretpostavljao sam da će biti reakcija, međutim iznenadila su me reagiranja koja su došla iz Vlade. Očekivao sam da će Vlada shvatiti strateški značaj mojih nastupa u Sarajevu, Ahmićima i Križančevu Selu jer takvi potezi koriste Hrvatskoj, što se vidjelo i na temelju podrške koju smo dobili od SAD-a i Europske unije. Najvažnije od svega, dobili smo i podršku građana Bosne i Hercegovine, što je vrlo važno i za položaj Hrvata u BiH. Hrvate u BiH čekaju odlučujući pregovori vezani za ustroj tamošnje države i ostvarivanje jednakopravnosti, koju danas nemaju. Skidanje različitih ratnih hipoteka je bitno za njihov položaj kao najmanjeg, a time i politički najslabijeg naroda. Žao mi je da Vlada to nije prepoznala.

NACIONAL: Iz kojih razloga?

- Možda se radi o strahu od novoga, pa čak i zbog neizvjesnosti od idućih parlamentarnih izbora 2011. Da je stav Vlade pogrešan pokazuje i ispitivanje javnosti koja s uvjerljivih 58 posto uz 13 posto neodlučnih podržava moj govor u Sarajevu.

NACIONAL: Jadranka Kosor je rekla kako problema ne bi bilo da ste se prije odlaska u BiH, konzultirali s Vladom. Osim toga kaže se da vaš savjetnik Joško Paro nije informirao Vladu o vašim aktivnostima u Bosni i Hercegovini?

- To nije točno jer sam svjedočio kada je Paro zvao Vladu. Dva dana prije puta i ja sam nazvao premijerku Kosor i rekao da bi bilo dobro da se vidimo prije nego otputujem u BiH. Ali budite sigurni da je samo formalno pitanje tko je koga zvao, i da to nije problem, kao što nije bio problem ni to kada me premijerka Kosor nije obavijestila prije nego je otišla u Prag i susrela se s Barackom Obamom, ili u Bugarsku gdje se susrela s tamošnjim državnim vodstvom. Cjelokupni moj put u Sarajevo i u Mostar je odrađen preko Ministarstva vanjskih poslova i našeg veleposlanstva u Sarajevu, a to znači preko Ministarstva vanjskih poslova, dakle preko Vlade. Prema tome ne stoji kada netko kaže da se nije znalo gdje ćemo ići i što ćemo raditi. Problem dakle uopće nije tehničke nego suštinske naravi. Ne dolazi u obzir da bih ikome dopustio da redigira moje govore, a to se odnosi na moj govor pred BiH parlamentom.

NACIONAL: Predsjedništvo HDZ-a smatra kako po Ustavu, vlada, a ne predsjednik Republike, vodi vanjsku politiku?

- Može HDZ imati teze kakve god želi, ali Ustav je jasan. U vanjskoj politici imam barem jednake ovlasti kao i premijerka.

NACIONAL: Jeste li zadovoljni načinom na koji se vodi vanjska politika?

- Mislim da bi trebala biti aktivnija, što sam pokazao i svojim nastupom. Istaknuo bih još nešto važno iz moje mini-turneje po BiH, a kasnije i s trilateralnog susreta s predsjednicima Mađarske i Srbije. Na povratku smo se predsjednik Tadić i ja zaustavili u Vojvodini i susreli se s vojvođanskim Hrvatima. Za tamošnje Hrvate neizmjerno je važno da su od predsjednika Tadića čuli poziv da čuvaju svoj nacionalni identitet, da šalju djecu u hrvatske škole, da njeguju i uče hrvatski jezik i da svakako iziđu na manjinske izbore. To smatram njegovim velikim uspjehom, ali i svojim.

NACIONAL: Znate li da vam u Vladi zamjeraju bliskost s Tadićem, i tvrde kako ste do sada češće bili sa srpskim predsjednikom negoli s hrvatskom premijerkom?

- To jednostavno nije točno. Vrlo rado sam se sastajao i vrlo često kontaktirao s premijerkom Kosor. Najbolji primjer mojih pokušaja suradnje su pozivi koje sam joj uputio prije nego sam otputovao u Sarajevo. No najvažnija stvar u odnosima između premijerke Kosor i mene, jest to da se provede ono što zaključimo na našim sastancima. Do sada smo imali više sastanaka na kojima smo dogovarali pozitivne stvari, ali je vrlo malo toga realizirano. Na sreću, ili na žalost, Ured predsjednika nema operativnu ulogu.

NACIONAL: Koliko se može vjerovati Borisu Tadiću, koji u svakodnevnoj politici podržava ekstremiste kao što je Milorad Dodik?

- Naravno da se ne moramo u svemu slagati. Najvažnije je to što je Tadić vrlo jasno rekao kako ne podržava podjelu Bosne i Hercegovine i da se se zalaže za njezinu cjelovitost. Vrlo je važno da se Srbija priklonila ovom konceptu, a logično je da postoje različita razmišljanja o njegovoj izvedbi. To je pitanje razgovora tri konstitutivna naroda, zbog čega Hrvatima želim osigurati najbolju startnu poziciju.

NACIONAL: Bojite li se mogućnosti opoziva?

- Posljednje ankete pokazuju da imam veliku podršku javnosti za govor u Sarajevu. Pa, neka pokušaju s opozivom. To je stvar onoga tko želi poduzeti takvu inicijativu, na njemu je i odgovornost za taj potez. Prvo uopće ne vjerujem da bi takva inicijativa mogla imati uspjeha, a zamislite da se to i dogodi, a onda ja na izvanrednim izborima ponovno pobijedim? S obzirom na podršku koju uživam u narodu to bi bila vrlo realna opcija.

NACIONAL: Kako ste doživjeli optužbe prema kojima ste prekršili Ustav?

- Zato i kažem neka se onda provede odgovarajuća procedura opoziva jer, inače je to puka politička tlapnja. Ako netko misli da sam prekršio Ustav, onda mu je dužnost pokrenuti postupak protiv mene. Samo to uključuje i veliku političku odgovornost ako želite destabilizirati državu pokušavajući smijeniti predsjednika Republike. E, onda morate prihvatiti konzekvence. Nikoga ne bih mogao prisiliti na ostavku, pa ni premijerku, ali to bi bila politička i moralna dužnost onoga tko bi pokrenuo takav postupak bez obzira radi li se o premijerki Kosor ili bilo kome drugome na političkoj sceni. Inače, smatram da je ova priča o kršenju Ustava servirana premijerki iz krugova kojima smeta naša višekratno izražena želja da dobro surađujemo i da u eventualnom sukobu traže prostor za sebe.

NACIONAL: Jeste li danas razgovarali s predsjednicom Vlade?

IVO JOSIPOVIĆ s predsjednikom
Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem u SarajevuIVO JOSIPOVIĆ s predsjednikom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem u Sarajevu- Ne, jer smo danas odavali počast žrtvama Jasenovca. Ali dogovorili smo se da ćemo se vidjeti tokom ovoga tjedna.

NACIONAL: Koje je vaše mišljenje o politici Franje Tuđmana prema Bosni i Hercegovini?

- Stvari nisu crno-bijele. To je bilo vrijeme u kojem su se dogodile mnoge velike i pozitivne stvari od kojih je najvažnija obrana od agresije i stvaranje samostalne hrvatske države. Međutim politika prema Bosni i Hercegovini nije bila dobra jer je bila ambivalentna. S jedne strane, Hrvatska je pomagala BiH od prihvata izbjeglica do zajedničkih vojnih akcija, ali nije spriječila a i poticala je sukobe između Hrvata i Bošnjaka. Hrvatima se latentno slala poruka koja je sugerirala da Bosna i Hercegovina nije njihova domovina. Mislim da je takva politika Hrvatima učinila veliku štetu jer ih je demotivirala od aktivnosti u tijelima Federacije i države Bosne i Hercegovine, i sada imaju zadnju priliku ostvariti svoju jednakopravnost. Sada je u BiH zaista nemaju jer ne mogu poput Srba i Bošnjaka sudjelovati u kreiranju političkih odluka. Hrvatska zato mora stati iza njihove pravedne namjere da ostvare jednakopravnost u suverenoj BiH.

NACIONAL: Koliko su za njihov status odgovorni Gojko Šušak i njegovi istomišljenici?

- Sigurno je to krug ljudi koji je generirao tu pogrešnu politiku, ali kao praktičnom političaru meni je puno manje važno ići u povijest i tražiti odgovore tko je odgovoran za određene događaje. Neka se time bave povjesničari, domaće pravosuđe i Haaški sud koji utvrđuje odgovornost svih strana za zločine koji su počinjeni. Meni je, kao predsjedniku koji će biti u poziciji pomagati proces dogovaranja u BiH, važno otkloniti probleme koji postoje na političkoj razini.

NACIONAL: O čemu ste razgovarali s reisu-l-ulemom Mustafom Cerićem i kardinalom Vinkom Puljićem, koji su vas pratili u Ahmićima i Križančevu Selu?

- Izražavam duboko poštovanje prema obojici jer su pokazali da su sposobni izdići se iznad dnevnih politika, predrasuda koje postoje unutar oba naroda pa i stvarnih opterećenja. Činjenica je da su se reisu-l-ulema Cerić i kardinal Puljić, zajedno sa mnom, prvi put pojavili na stratištima gdje su Hrvati ubili bošnjačke civile, kao i na mjestu gdje su Bošnjaci likvidirali Hrvate. To pokazuje zrelost vizija vjerskih zajednica koje su u ovom slučaju ispred politike.

NACIONAL: Zašto niste naveli Slobodana Miloševića kao glavnog krivca? Na desnici vam to jako zamjeraju.

- Besmisleno je stalno inzistirati na ritualima. Naravno da znamo, znam i ja kako je Milošević otvorio sve ratove u bivšoj Jugoslaviji i generirao ih prema Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kako je njegova politika majka svih zločina. Političari trebaju slati nove poruke, umjesto da se stalno vraćaju u prošlost. Pomalo mi je bilo smiješno slušati optužbe kako ne spominjem agresiju na Hrvatsku, izjednačavam krivnju, a sve se svodi na jedno: pokazuje se nespremnost i nezrelost političara koji ne vide da treba promijeniti ploču, rat ostaviti iza sebe i otvoriti nove procese, koji će posebno u Bosni i Hercegovini donijeti mir i blagostanje.

NACIONAL: Kakvo je vaše mišljenje o Deklaraciji o domovinskom ratu? U HDZ-u tvrde kako ste prekršili odrednice ovog dokumenta u kojem se tvrdi kako je Hrvatska vodila isključivo obrambeni rat?

- Teza da sam prekršio Deklaraciju je najobičnija glupost utemeljena na zlonamjernoj interpretaciji moga govora. Deklaracija o Domovinskom ratu je općenita politička deklaracija koja govori o jasnoj činjenici da je Hrvatska vodila legitiman i pravedan obrambeni rat u obrani svoje suverenosti. Ta je teza izmišljanje i politička manipulacija. Upravo se zabavljam dok gledam Andriju Hebranga i neke druge kako polemiziraju sami sa sobom. Najprije u mojem govoru pronalaze neke skrivene poruke, koje nitko drugi ne vidi, a onda s njima polemiziraju. To je njihov način da dobiju medijsku pozornost.

NACIONAL: Što je s Gospodarskim vijećem, čije je osnivanje izazvalo negativne reakcije Vlade jer su vas počeli doživljavati kao konkurenciju?

- Savjet je počeo raditi upravo kako je i trebao. Pogrešna su bila očekivanja kako će Savjet odmah, iznijeti neku novu, operativnu strategiju i početi ju provoditi. Znamo, po Ustavu je Vlada nadležna za vođenje gospodarske politike i nemam ambicije a ni objektivne mogućnosti preuzeti njen posao. Jasno sam istaknuo da imam pravo, a i hoću davati prijedloge, sugestije, kritike. Na Vladi je da to prihvati ili ne prihvati. Ne znam zašto su me zbog toga iz Vlade napali već prvi dan mojega mandata, kada se zna što je njihov posao. Želim da Gospodarski savjet, ne samo pomogne meni u formiranju stavova o gospodarstvu, već i da bude forum gdje će se raspravljati gospodarska pitanja i iskristalizirati neki pozitivni stavovi. Na drugoj sjednici ćemo konkretno govoriti o privlačenju stranih investicija jer to je jedini način za otvaranje novih radnih mjesta. Zaključke ćemo predočiti javnosti i Vladi.

NACIONAL: Jeste li u ratu s Vladom?

- Ne bih svoj mandat nazvao ratovanjem. Ovo je faza kreativnog sukoba o pojedinim pitanjima iz čega proizlaze ideje koje građani podržavaju. Očekivao sam razmimoilaženja s Vladom, ali važno je da taj sukob ne paralizira politiku i ne pogorša život građanima u čijoj smo službi i ja kao predsjednik i Vlada. Mislim da nismo u fazi tolikog sljepila da zaboravimo na građane koji teško žive u ekonomskoj krizi, a mnogi su i nezaposleni. Zaista želim surađivati s Vladom, kako to traži Ustav a siguran sam da to želi i premijerka Kosor.

'Treba objaviti registar'

NACIONAL: Jeste li i dalje zagovornik objave registra branitelja?

MARKO RAKAR, kojeg je policija osumnjičila za
objavljivanje registra braniteljaMARKO RAKAR, kojeg je policija osumnjičila za objavljivanje registra branitelja- Pa, građani to traže. Činjenica je da objavu podržava osamdesetak posto građana, isto toliko hrvatskih branitelja, i to jasno pokazuje što Vlada treba napraviti. Apsolutno je to u političkom i svakom drugom pogledu jako važna stvar za Hrvatsku. Treba promijeniti zakon i onda objaviti registar, osim podataka koji mogu ugroziti nečiju sigurnost. Jasno da Vladu na to nitko ne može prisiliti, ali treba upozoriti kako će birači na idućim izborima vrednovati je li se poštovala njihova volja, ili se ona opstruirala. To se ne smije raditi na način kao što je nedavno učinjeno. Registar je nepotpun, s pogreškama, a očito je imao i skrivenu političku namjeru pokušajem da se meni bliski ljudi lažno predstave kao oni koji su ga objavili. Očito, postoji veliki interes građana da se objavi. Vidjeli ste da je i objava registra bila povod da me se napadne i preko napada na Marka Rakara stvorena je konstrukcija kako iza svega stoji Ured predsjednika. Istraga je pokazala da to nije istina i baš me zanima hoće li mediji i političari koji su nas napali, pronaći snagu da se ispričaju Rakaru i meni.

NACIONAL: Jesu li kršena Rakarova ljudska prava?

- Mogu se osloniti na Rakarovu izjavu prema kojoj je policija djelovala profesionalno. Drugo je pitanje procjene je li protiv njega trebalo uopće provesti istragu ili ne.

NACIONAL: Jeste li se u međuvremenu čuli s Rakarom?

- Razmijenili smo mailove u kojima me izvijestio da je cijela procedura gotova, i kako ništa nije pronađeno. Isto je rekao i šef policije, koji se na neki način i ispričao. To je dobro jer Marko Rakar zaslužuje vrlo jasnu ispriku.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika