Objavljeno u Nacionalu br. 753, 2010-04-20

Autor: Marko Biočina

MINISTAR DARKO MILINOVIĆ BIZARNIM NAMETOM GUŠI GOSPODARSTVO:

Zbog mogućeg neetičnog oglašavanja farmaceuti unaprijed državi plaćaju 100 milijuna kuna kazne

MINISTAR DARKO MILINOVIĆ KAŽE KAKO PRAVILNIKOM ŽELI UVESTI REDA U OGLAŠAVANJE LIJEKOVAMINISTAR DARKO MILINOVIĆ KAŽE KAKO PRAVILNIKOM ŽELI UVESTI REDA U OGLAŠAVANJE LIJEKOVAOd prošlog tjedna hrvatski gospodarstvenici opterećeni su još jednim parafiskalnim nametom. Ovog puta radi se naknadi za osiguranje etičnog oglašavanja lijekova, koja iznosi 3 posto godišnjeg prometa farmaceutskih kompanija u Hrvatskoj, odnosno oko 100 milijuna kuna. Taj iznos farmaceutska industrija trebala bi isplatiti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje kao svojevrsnu jamčevinu kako će poštovati odredbe novog pravilnika o etičnom oglašavanju lijekova koji je prošlog tjedna donio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Taj novac, ukoliko bi se pridržavali odredbi, HZZO bi vratio farmaceutskim tvrtkama, no kako se naplata i isplata vrši svaka tri mjeseca, stotinjak milijuna kuna njihova novca konstantno će biti u posjedu države. Na taj način ispada kako farmaceutske kompanije bez kamate i bilo kakvog kolaterala kreditiraju državu kako bi ona poboljšala svoju likvidnost. Glavni autor tog bizarnog novog pravilnika je ministar zdravstva Darko Milinović koji tvrdi kako želi uvesti red u to područje djelovanja farmaceutske industrije. Tako će primjerice u budućnosti oni s liječnicima smjeti kontaktirati isključivo jednom mjesečno, u trajanju maksimalno 15 minuta. Zasad mnogi sumnjaju kako država ustvari želi stvoriti novi mehanizam pritiska na farmaceutske kompanije.

Predsjednik udruge domaćih proizvođača lijekova pri HUP-u Matko Bolanča tvrdi kako će njegova jedina prava posljedica biti pad kvalitete usluge za pacijente: "Ovo je novi udar na poslovanje farmaceutske industrije u Hrvatskoj. Prošle godine tržište je palo za 10 posto, konstantno smo suočeni s odgodama plaćanja od 220 dana i mislim da je neodgovorno u takvim okolnostima nametati novi porez, naročito s obzirom na to da HZZO pri tome nastupa iz pozicije monopolista. Činjenica je da model koji predlažu uopće nije razrađen, a od nas se očekuje da uplatimo milijune bez ikakvog jamstva da ćemo ih dobiti natrag. HZZO se obvezuje kako će povrat vršiti u roku od 30 dana, no je li to realno očekivati kad lijekove plaćaju u sedam puta dužem roku"

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika