Objavljeno u Nacionalu br. 753, 2010-04-20

Autor: Marko Biočina

TURISTIČKA RUŠEVINA

Ministar turizma Damir Bajs zbog suda ne može zatvoriti devastirani hotel Croatia u Dugoj uvali

MINISTAR BAJS PLANIRA
POSTROŽITI UVJETE ZA
TURISTIČKU KATEGORIZACIJUMINISTAR BAJS PLANIRA POSTROŽITI UVJETE ZA TURISTIČKU KATEGORIZACIJUMinistar turizma Damir Bajs i nejgovi suradnici iznimno su zabrinuti zbog stanja hotelskog kompleksa Croatia u Dugoj uvali, te zbog njega u budućnosti namjeravaju znatno pooštriti kriterije kategorizacije turističkih objekata. Naime, usprkos činjenici da se za taj hotel se već duže vremena u javnosti tvrdi kako je zapušten do te mjere da prijeti sigurnosti gostiju, a prošlog tjedna bio je i poprište masovne tučnjave radnika dvaju suprotstavljenih tvrtki, ministarstvo nema mogućnosti da mu zabrani rad bez valjane sudske odluke. Dapače, građevinska kompanija Industrogradnja već godinama sudskim putem pokušava stupiti u posjed hotela koji trenutačno drži splitska tvrtka Fio&D, a čelnici Industrogradnje sada tvrde kako je hotel tijekom posljednjih šest godina, otkad je u posjedu splitske tvrtke, devastiran, te kako je opasan za korištenje. Pojedini objekti tako navodno uopće nemaju uporabnu dozvolu, u većini hotela ne funkcioniraju osnovni mehanizmi zaštite kao što su protupožarni alarmi i mreža hidranata, zidovi su popucali, dok je pokvaren i uređaj za kloriranje bazena.

Dapače, u nalazu sudskog vještaka kojeg je 2008. godine angažirala Industrogradnja navodi se kako pojedinim hotelskim objektima prijeti i opasnost od urušavanja, te da je stoga boravak u njima i njihovoj blizini opasan po život. Hotel Croatia trenutačno posjeduje kategorizaciju od tri zvjezdice, no posljednja evaluacija provedena još 2005., usprkos zakonskoj obvezi da se provodi minimalno svake tri godine. Iako dužnosnici Ministarstva procjenjuju kako hotel uopće ne bi trebao raditi, zbog niskih kriterija, vjeruje se kako će zadovoljiti uvjete za kategorizaciju od dvije zvjezdice. Upravo zato da bi se takvi slučajevi u budućnosti spriječili, ministar Bajs navodno će uskoro pokrenuti proces izrade strožih pravilnika.

Početkom godine hotel je zbog gubitka dozvole za obavljanje ugostiteljske djelatnosti privremeno zatvoren, no prije nekoliko tjedana ta je odluka Ministarstva poništena pa je opet počeo s radom. U takvoj situaciji čelni ljudi Ministarstva odlučili su detaljno istražiti sve optužbe vezane za stanje hotela, smatrajući kako cijela situacija šteti rejtingu hrvatskog turizma.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika