21.04.2010. / 07:47

Autor: Hina

Reakcija OHR-a na Dodika: 'Na nečuven način niječe genocid u Srebrenici'

OHR ističe kako je "uvijek bilo potvrđenih ekstremista koji su pokušavali osporiti genocid", no da ništa ne može promijeniti činjenice o zbivanjima u Srebrenici u srpnju 1995

Milorad DodikMilorad DodikUred visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) upozorio je u utorak kako vlasti Republike Srpske "na nečuven način" pokušavaju zanijekati da je u Srebrenici u srpnju 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima.

U priopćenju dostavljenu medijima u Sarajevu OHR je reagirao na zaključke vlade RS-a donesnene u ponedjeljak kojima je zanijekana činjenica da je u Srebrenici ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka iako je to potvrdio i Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Predsjednik vlade RS-a Milorad Dodik kazao je kako priznaje da je u Srebrenici bilo zločina, no ne i da se dogodio genocid te da je potrebno ponovno utvrditi stvaran broj stradalih.

"Zaključci vlade Republike Srpske još su jedan nečuven pokušaj poricanja genocida koji se dogodio u Srebrenici u srpnju 1995., namjernim iskrivljavanjem utvrđenih povijesnih i pravnih činjenica te predstavljanjem pogrješnih i lažnih podataka, s namjerom da skrije istinu", stoji u priopćenju OHR-a.

OHR ističe kako je "uvijek bilo potvrđenih ekstremista koji su pokušavali osporiti genocid", no da ništa ne može promijeniti činjenice o zbivanjima u Srebrenici u srpnju 1995.

"Zaključci sadašnje vlade RS-a, pod vodstvom Stranke nezavisnih socijaldemokrata, diskreditiraju RS i u zemlji i izvan zemlje. Oni pokazuju samovoljno i bešćutno omalovažavanje strašnog utjecaja što su ih događaji u Srebrenici imali na živote preživjelih te obveza Republike Srpske prema Europskoj konvenciji i Konvenciji o sprječavanju genocida te njezine odgovornosti po Aneksu VII. Daytonskoga mirovnog sporazuma i procesu traženja osoba koje se još vode kao nestale", navodi OHR.

Također se ističe kako je nijekanjem dokazanih činjenica vlast RS-a pokazala da ne poštuje ni daytonski sporazum ni vladavinu prava te da ne želi sudjelovati u procesu pomirbe.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika