22.04.2010. / 14:53

Autor: Nacionalova redakcija

WinDays: Predstavljena rješenja i za telekomunikacijsku industriju i javnu upravu

Današnji smjerovi na konferenciji WinDays Technology u Rovinju posvećeni su primjeni informacijskih tehnologija u tri sektora sa specifičnim zahtjevima – financijskom sektoru, telekomunikacijskoj industriji i javnoj upravi.

Ratko Mutavdžić,direktor u segmentu rješenja za javnu upravu u Hrvatskoj.Ratko Mutavdžić,direktor u segmentu rješenja za javnu upravu u Hrvatskoj.Telekom operatori u svakoj su zemlji među najvećim tvrtkama i gotovo u pravilu vrlo značajno doprinose BDP-u.

Microsoft telekomunikacijskoj industriji također nudi specifična rješenja koja su fokusirana upravo na razvoj tog sektora, istovremeno stvaranje novih prilika za telekomunikacijske operatore i izradu rješenja koja će se svidjeti njihovim krajnjim korisnicima, direktno utječući na njihovo zadovoljstvo uslugom i odluku da ostanu korisnici operatora.

Jedno od takvih rješenja jest i nedavno predstavljena mobilna platforma Windows Phone 7, posve nova generacija Microsoftove mobilne platforme, orijentirana na uređaje s ekranima osjetljivima na dodir i na vrhunsko korisničko iskustvo koje kombinira multimediju i pristup aplikacijama za produktivnost.

Razvoj aplikacija za Windows Phone 7 moguć je već danas, korištenjem novog Visual Studija 2010, pa telekomunikacijski operatori i cijeli ekosustav tvrtki u toj industriji već danas može krenuti s prilagodbom svojih postojećih aplikacija za novu i atraktivnu Microsoftovu mobilnu platformu.

Prvi će se uređaji koji će je koristiti pojaviti na tržištu krajem godine.

S druge strane, Microsoft telekomunikacijskoj industriji nudi i infrastrukturna rješenja za usluge poput IP televizije. Novi MediaRoom 2.0, prikazan i danas na konferenciji WinDays, rješenje je za operatore koji žele svoje sustave distribucije sadržaja - poput televizijskih sadržaja koji se distribuiraju u IP i kabelskim mrežama - uvesti u novo doba 'cloud computinga'.

Usluge na zahtjev, interaktivne aplikacije, pristup sadržajima koji se nalaze na strani operatera uz istovremeni pristup i sadržajima trećih strana (poput, primjerice, videa dostupnog na Internetu) glavne su odlike ove platforme.

Korisnici mogu uživati u gledanju programa na raznim uređajima - od klasičnih televizijskih prijamnika (uz MediaRoom uređaj), preko osobnih računala opremljenih Windows Media Centerom i Windowsima 7 i svih ostalih PC i Mac računala koja imaju neki web preglednik pa do igraće konzole Xbox 360 i podržanih pametnih mobilnih telefona.

Rješenja za javnu upravu

Baš kao što postoji "web 2.0", i "Government 2.0" novi je Microsoftov koncept i vizija koji suradnju između tijela javne vlasti i njihov iskorak prema građanima podižu na novu razinu. U središtu ove vizije nalaze se sustavi za javnu upravu koji efikasno razmjenjuju podatke među raznim tijelima vlasti na svim razinama i drugim javnim službama, ali istovremeno olakšavaju pristup pojedinim uslugama samim građanima.

Uvodno predavanje na ''e-government'' smjeru održao je Ratko Mutavdžić, direktor u segmentu rješenja za javnu upravu u Hrvatskoj.

"Government 2.0 naša je vizija, praćena konkretnim softverskim rješenjima i platformom koja omogućava dvosmjernu komunikaciju tijela javne vlasti i građana. Čineći procese u upravi na svim državnim razinama transparentnijim, efikasnijim i bržim, možemo stvoriti i nove e-usluge za same građane", rekao je tijekom uvodnog predavanja Ratko Mutavdžić.

Vezane vijesti

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika