23.04.2010. / 08:39

Autor: Hina

NATO se suglasio primiti BiH u Akcijski plan za članstvo

Appathurai je kazao kako su ministri konstatirali kako je BiH ostvarila "značajan" napredak u reformama i pozdravili njezinu odluku da uništi višak streljiva i oružja te osigura vojnike za NATO-ovu misiju u Afganista

Za nekoliko godina i BiH bi mogla postati članica NATO-aZa nekoliko godina i BiH bi mogla postati članica NATO-aMinistri vanjskih poslova država članica NATO-a suglasili su se u četvrtak primiti Bosnu i Hercegovinu u Akcijski plan za članstvo (MAP) što znači da bi se u Savez mogla uključiti narednih godina, ali su njegovu provedbu vezali uz određene uvjete.

"MAP je danas odobren Bosni i Hercegovini ali uz jasne uvjete povezane uz provedbu", rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik NATO-a James Appathurai nakon susreta ministara vanjskih poslova NATO-a u estonskom glavnom gradu Tallinnu.

Appathurai je kazao kako će NATO prihvatiti prvi godišnji plan reformi BiH prema MAP-u tek kada imovina vezanu uz obranu, poput baza, bude registrirana kao imovina države i za uporabu ministarstva obrane.

Akcijski plan za članstvo je višefazni proces političkog dijaloga i vojnih reformi koji zemlju kojoj je odobren trebaju uskladiti s NATO-ovim standardima i konačno je uvesti u Savez. Proces može potrajati nekoliko godina.

BiH se u listopadu prijavila za MAP za članstvo u 28-članom NATO-u ali je Sjevernoatlantski savez to odbacio uz obrazloženje da zemlja treba provesti više reformi.

Appathurai je kazao kako su ministri konstatirali kako je BiH ostvarila "značajan" napredak u reformama i pozdravili njezinu odluku da uništi višak streljiva i oružja te osigura vojnike za NATO-ovu misiju u Afganistanu.

"Ostaju međutim zabrinuti što pitanje obrambene imovine još uvijek nije riješeno", rekao je on.

BiH je u travnju odlučila poslati pješačku postrojbu koja će se pridružiti misiji u Afganistanu koju predvodi NATO, što je jedan od uvjeta koji je Savez postavio za kandidaturu zemlje za članstvo.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika