26.04.2010. / 09:01

Autor: Boris Bilas

Parlamentarci sudbinu arbitražnog sporazuma predali u ruke slovenskih birača

Referendumsko pitanje o kojem će odlučivati slovenski birači glasi: "Jeste li za to da Zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma između Slovenije i Hrvatske koji je Državni zbor usvojio 19. travnja 2010. postane važeći?"

Borut Pahor i Jadranka KosorBorut Pahor i Jadranka KosorKao što se i očekivalo zastupnici slovenskog parlamenta su u ponedjeljak ujutro predali potpise kojima se traži raspisivanje referenduma o arbitražnom sporazumu između Slovenije i Hrvatske.

Zahtjev za raspisivanje referenduma potpisalo je 86 zastupnika svih parlamentarnih stranaka, a parlament sada ima sedam dana vremena da odobri zahtjev i odredi datuma održavanja referenduma. Kako je to samo pitanje formalnosti, već se sada zna da će slovenski birači o sudbini arbitražnog sporazuma odlučivati u nedjelju 6. lipnja.

U obrazloženju zahtjeva za raspisivanjem zakonodavnog referenduma zastupnici su naveli kako se radi o iznimno bitnom pitanju o kojem moraju odlučivati i slovenski birači. Referendumsko pitanje o kojem će odlučivati slovenski birači glasi: "Jeste li za to da Zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma između Slovenije i Hrvatske koji je Državni zbor usvojio 19. travnja 2010. postane važeći?"

Za raspisivanje naknadnoga zakonodavnoga referenduma su se prije mjesec dana s premijerom Borutom Pahorom dogovorili predsjednici svih parlamentarnih stranaka. Parlament je prije tjedan dana ratificirao Arbitražni sporazum glasovima 48 zastupnika, dok su zastupnici oporbenih SDS-a, SLS-a i SNS-a bojkotirali glasanje tvrdeći da nisu imali dovoljno vremena za pripremu rasprave, dok su predstavnici vladajuće koalicije naglasili da oporba "nije mogla glasati protiv tako dobroga sporazuma". Oni tvrde i kako je Sporazum dobar korak u uspješnom rješavanju graničnoga spora s Hrvatskom te da su njime zadovoljeni slovenski nacionalni interesi.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika