26.04.2010. / 14:39

Autor: Hina

Supertajni NATO-ov centar proučava internetske napade

"Kibersigurnost, kiberobrana i kiberofenziva postoje, to je činjenica", rekao je estonski ministar

NATO pokušava predvidjeti sljedeće napadeNATO pokušava predvidjeti sljedeće napadeKibernetički napadi bit će dio budućih sukoba te informatički stručnjaci u supertajnom laboratoriju NATO-a u Tallinnu pokušavaju predvidjeti razvoj sukoba u svijetu ovisnome o internetu no pritom odbacuju scenarije o planetarnoj katastrofi.

Stručnjaci djeluju u Centru izvrsnosti za suradnju u obrani od internetskih napada (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, CCDCOE) smještenom u glavnome gradu Estonije, koju zbog visokog stupnja internetskog razvoja nazivaju E-Stonijom.

"U internetskom prostoru otišli smo dalje nego što je znanstvena fantastika mogla zamisliti", ističe estonski pukovnik Ilmar Tamm, voditelj NATO-ove ćelije.

CCDCOE je smješten u zgradi iz 1905., u kojoj su vojni stručnjaci za komunikaciju djelovali još od doba telegrafa i goluba pismonoša.

"Mnoge su države shvatile da internet može postati oružje. (...) rekao je Tamm i objasnio da naravno "konvencionalno oružje neće nestati", no stručnjaci moraju biti sposobni "zamisliti sinergiju".

Zadaća je stručnjaka zamisliti kakvi bi se ratovi vodili na takozvanoj petoj bojišnici, a poslije kopna, vode, zraka i svemira, ta bojišnica zove se internet.

Kibersigurnost, kiberobrana i kiberofenziva

Estonija, članica NATO-a od 2004., zemlja od 1,3 milijuna ljudi koji se ubrajaju među najviše informatizirane narode u svijetu, doživjela je takvo gorko iskustvo 2007. Tada su službene stranice vlade i stranice brojnih tvrtki i poduzeća bile danima paralizirane.

Napadi su se dogodili pošto je iz sjedišta Tallinna bio uklonjen spomenik u slavu Crvene armije podignut za Drugog svjetskog rata.

Moskva, s kojom Estonija ima napete odnose otkako se osamostalila 1991., bila je ozlojeđena uklanjanjem spomenika. Iako je službeni Tallinn ustvrdio da su napadi potekli s ruskih poslužitelja, Moskva je to zanijekala.

Noviji primjer internetskog rata je hakiranje gruzijskih službenih stranica u doba oružanog sukoba između Rusije i Gruzije u ljeti 2008.

"Kibersigurnost, kiberobrana i kiberofenziva postoje, to je činjenica", rekao je estonski ministar.

Kanadski znanstvenici otkrili su nedavno da je informatička mreža sa sjedištem u Kini ukrala indijske vojne tajne, te prodrla u urede tibetskog duhovnog vođe Dalaj lame i napala računala diljem svijeta.

Prateći tragove Kanađani su ustanovili da su napadi počinjeni s poslužitelja u gradu Chengdu u Kini, no krivce nisu mogli identificirati.

Peking je sve optužbe odbacio.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

registracija
21/3/10

arcanius, 26.04.10. 16:00

ako je supertajni, zakaj se uopće spominje?...koja mu je funkcija ako nije više tajni?...a opet mi je sve jasno...kad se izgubi koji laptop od strane MI6 agenata ili nestane iz pentagona.....sami sebi rade posao...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika