30.04.2010. / 09:44

Autor: Hina

Führer u Srbiji: Njemačka izručila čelnika srbijanskih neonacista

U Njemačkoj je uhićen nakon što je tamo stigao iz talijanskog grada Trsta gdje je uhićen sredinom travnja 2009. i gdje je, nakon što je početkom lipnja pušten da se brani sa slobode, čekao odluku tamošnjih vlasti o izručenju Srbiji

Goran Davidović - Führer Goran Davidović - Führer Njemačka je u četvrtak Srbiji izručila čelnika srbijanskog neonacističkog pokreta Nacionalni stroj Gorana Davidovića, zvanog Führer, koji je pobjegao iz Srbije kako bi izbjegao jednogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

U izjavi televiziji B92 državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodan Homen kazao je da je Davidović trenutačno "u policijskoj nadležnosti" te da se očekuje da po završetku osnovne obrade podataka bude upućen u kazneno-popravni dom u Somboru.

Davidović je uhićen 3. veljače u gradu Traunsteinu u jugoistočnoj Bavarskoj na temelju tjeralice srbijanskog Interpola, a predan je Srbiji nakon što je Njemačko pravosuđe prihvatilo zahtjev srbijanskog ministarstva pravosuđa za njegovim izručenjem.

U Njemačkoj je uhićen nakon što je tamo stigao iz talijanskog grada Trsta gdje je uhićen sredinom travnja 2009. i gdje je, nakon što je početkom lipnja pušten da se brani sa slobode, čekao odluku tamošnjih vlasti o izručenju Srbiji.

Na kaznu zatvora pravomoćno je osuđen jer je krajem 2005. sa svojom skupinom prekinuo antifašističku tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu te su vrijeđali i fizički napali sudionike skupa.

Kako prenose beogradski mediji, Davidovića čeka i suđenje u sudu u Novom Sadu za isto kazneno djelo u povodu optužbe da je sa još osmoricom neonacista napao sudionike antifašističkog skupa u Novom Sadu 2007.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika