03.05.2010. / 14:37

Autor: Hina

Viktor Orban predstavio članove nove mađarske vlade

Gospodarstvo i financije povjerit će se Gyoergyju Matolcsyju, također članu prve Orbanove vlade koji će voditi veliko ministarstvo s dva portfelja, među najvažnijima u novoj ekipi

Viktor OrbanViktor OrbanMandatar za sastavljanje nove mađarske vlade i predsjednik Fidesza (desnica) Viktor Orban, veliki pobjednik parlamentarnih izbora održanih u travnju, predstavio je u ponedjeljak članove svoje nove vlade čija je glavna zadaća pokrenuti gospodarski oporavak zemlje.

Orban je broj ministarstava smanjio na osam, a bilo ih je četrnaest tijekom osmogodišnje vladavine socijalista koje će vođa desnice zamijeniti zahvaljujući svom predizbornom obećanju o velikim uštedama u javnim službama.

Viktor Orban je, kao i pri izboru članova vlade koja je bila na dužnosti od 1998. do 2002., za ministra vanjskih poslova izabrao Janosa Martonyija (66) kako bi definirao vanjsku politiku zemlje i pripremio polugodišnje mađarsko predsjedanje Europskom unijom od 1. siječnja 2011.

Isto tako, ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter (62) već je obnašao tu dužnost u prethodnoj Orbanovoj vladi.

Gospodarstvo i financije povjerit će se Gyoergyju Matolcsyju (55), također članu prve Orbanove vlade koji će voditi veliko ministarstvo s dva portfelja, među najvažnijima u novoj ekipi.

Naime, Mađarska je i dalje pod nadzorom MMF-a i Europske unije pošto joj je u listopadu 2008. odobrena pomoć od 20 milijarda eura za oporavak javnih financija.

Novo veleministarstvo nacionalnih resursa obuhvatit će zdravstvo, školstvo, kulturu i mladež, a predvodit će ga Mikos Rethelyi.

Nova vlada, čiji državni tajnici još nisu imenovani, mogla bi položiti prisegu koncem svibnja ili početkom lipnja. Parlament će svoju svečanu sjednicu u novom sastavu održati 14. svibnja.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika