04.05.2010. / 12:13

Autor: Nacionalova redakcija

Etika prije profita: IBM tvrtka s najboljom reputacijom u medijima u 2010.

Tehnološke tvrtke prevladavaju na popisu najetičnijih tvrtki u svijetu

IBM se našao na vrhu EthicalQuoteaIBM se našao na vrhu EthicalQuoteaTvrtka IBM drži prvo mjesto na popisu Covalnece EthicalQuote* - gdje se nalaze najveće svjetske tvrtke - njih 518 raspoređenih u 18 industrija - poredane prema kvaliteti reputacije koja se mjeri prema tome kako je njihovo poslovanje predočeno u svjetskim medijima. U prvom tromjesečju ove godine među prvih deset prevladavaju tehnološke tvrtke. IBM-u se na tom popisu sada pridružila i tvrtka Cisco Systems (3), a od "tehno" korporacija tu su još Intel (2), Xerox (9) i Dell (10).

Tehnološke kompanije predvode u kategorijama kao što su radni standardi, globalna prisutnost, zajednički projekti, ekološka proizvodnja, smanjenje rizika od zagađenja i humanitarne prakse. U prvom kvartalu 2010. godine u prvih deset bez obzira na industriju, ušla je tvrtka Pepsi (8), dok je tvrtka AT&T postala novi predvodnik u sektoru telekomunikacijskih tvrtki.

Tvrtka koja je tijekom prvog tromjesečja 2010. generirala najveću količinu informacija je Google (koja se istakla sukobom s kineskom državnom administracijom zbog cenzure), zatim slijedi Toyota (zbog uvođenja hibridnih automobila, sigurnosnih problema i povlačenja nesigurnih vozila) te Wal-Mart (koja se istakla razvojem projekata solarne energije, postavljanjem ciljeva za smanjenje ugljičnog dioksida dobavljačima, borbom protiv starosne diskriminacije, udovoljavanju zahtjevima radnika imigranata).

Kriteriji koji su bili važni za određivanja ranga u pozitivnim vijestima o pojedinoj tvrtki: humanitarne akcije (npr. podrška Haitiju), jasnoća i dostupnost informacija korisnicima, zajednički projekti, zaštita okoliša i odnos prema ljudskim pravima. Kriteriji koji je bio važan za određivanje ranga kad su se promatrale negativne vijesti bili su: informacija korisnicima, rizici za ljudsko zdravlje u proizvodnji, pravila zaštite ljudskih prava, društvena stabilnost i odnos prema štrajkovima.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika