05.05.2010. / 14:26

Autor: Nacionalova redakcija

Otvoren Microsoftov inovacijski centar u Splitu

Igor Lučić, državni tajnik za e-Hrvatsku, otvorio je danas Microsoftov inovacijski centar u Splitu, drugi centar tog tipa u Hrvatskoj

Ivan Vidaković, Maja Srdelić, Anđelka Visković i Igor LučićIvan Vidaković, Maja Srdelić, Anđelka Visković i Igor LučićIgor Lučić, državni tajnik za e-Hrvatsku uz Anđelku Visković, zamjenicu gradonačelnika Splita te Ivana Vidakovića, direktora tvrtke Microsoft Hrvatska, danas je svečano u Splitu otvorio novi Microsoftov inovacijski centar (MIC), drugi po redu u Hrvatskoj. Centar je otvoren uz podršku Grada Splita i smješten u zgradi Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Ovaj projekt dio je Microsoftove „Unlimited Potential" inicijative čiji je cilj otvaranje društvenih i ekonomskih prilika kroz programe i proizvode koji doprinose transformaciji obrazovanja, unapređenju inovativnosti te poticanju zapošljavanja.

Microsoftov inovacijski centar u Splitu priključuje se svjetskoj mreži od preko 130 centara, čime mu se omogućuje pristup cijelom nizu programa, projekata, znanja i mogućnosti. Već u samom početku centar u Splitu otvara se s ambicioznim planovima širenja niza novih znanja, stjecanja novih iskustava ali i osposobljavanja certificiranih stručnjaka i novih tvrtki, te poticanja inovativnih projekata.

Centar namijenjenim malim i srednjim tvrtkama

Ciljevi centra su održati preko 50 edukacijskih tečajeva i radionica, raditi s više od 20 proizvođača programske podrške, certificirati 60 informatičkih stručnjaka, te zajedno raditi na više od 12 novih proizvoda u narednoj godini. Ukupan broj ljudi koji će proći razne oblike suradnje s inovacijskim centrom biti će veći od 1200, što u konačnici mora rezultirati i boljim mogućnostima pokretanja novih poslovnih vrijednosti, ali i omogućavanju dodatnog zapošljavanja u informatičkim djelatnostima.

Microsoftov inovacijski centar prije svega namijenjen je malim i srednjim poduzećima kojima osigurava infrastrukturu i resurse potrebne za razvoj inovativnih softverskih rješenja i usluga, njihovo testiranje i razradu poslovnih modela za njihovo plasiranje na lokalno i međunarodno tržište. Centar predstavlja inkubator za nove tvrtke s područja informacijske i telekomunikacijske tehnologije (ICT) i središnje mjesto za uključivanje već aktivnih IT tvrtki u suradnju na novim zajedničkim projektima. Centar pruža podršku za osmišljavanje, izradu i ispitivanje softverskih aplikacija uz pomoć stručnjaka za određenu tematiku i proizvode, te osigurava infrastrukturu i resurse potrebne kako bi tvrtke lakše prilagodile postojeće aplikacije i stvarale nove i inovativne proizvode koristeći Microsoftove alate, metodologiju i resurse. Tečajeve i radionice u Microsoftovom centru vodit će relevantni i priznati lokalni i regionalni stručnjaci i konzultanti, kao i predavači s fakulteta i drugih obrazovnih ustanova.

Centar će također pripremati i educirati tvrtke i po pitanju učinkovitijeg vođenja poslovanja, marketinga, te prodaje rješenja kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. Ujedno, jedna od značajnih uloga Centra, smještenog na sveučilišnom kampusu, jest aktivna suradnja s akademskom zajednicom te otvaranje novih resursa za studente i profesore.

Inovacija - temelj stvaranja ekonomskih prilika i uspjeha

U svom pozdravnom govoru direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković istaknuo je izniman značaj i vrijednost inovacije, te razvoja suvremenih tehnoloških rješenja u današnjem nestabilnom ekonomskom okružju: „Činjenica je kako inovacija predstavlja temelj stvaranja ekonomskih prilika i uspjeha. Tvrtke koje svoje poslovanje izgrade na inovativnim temeljima i nastave ulagati u razvoj, moći će znatno bolje i kvalitetnije odgovoriti na gospodarske izazove pred kojima se u današnje vrijeme nalazimo. Nakon što je naš centar u Varaždinu ostvario zaista izuzetne rezultate i postao značajan generator regionalnog poslovnog razvoja, veseli nas da možemo otvoriti centar i u Splitu. Kao vodeća tehnološka tvrtka Microsoft i dalje nastavlja s ulaganjima u razvoj poslovanja u želji da pridonese boljoj poslovnoj vitalnost, pružajući podršku mladim tvrtkama da brže stasaju". Splitski centar se današnjim otvaranjem priključio Microsoftovoj mreži koja broji više od 130 centara u 60 zemalja svijeta.

Zamjenica gradonačelnika grada Splita Anđelka Visković vjeruje da će ova investicija u inovacijski centar ne samo osigurati infrastrukturnu podršku regionalnom razvoju nego da će biti i primjer kojim će se privući daljnje investicije u Splitu i Dalmaciji. „Kroz ovaj zajednički projekt Microsofta i Grada Splita vjerujemo da će se omogućiti dugoročna i stalna prilika za razvoj prvenstveno IT vještina svim zainteresiranim studentima, poduzetnicima, razvojnim stručnjacima i istraživačima." naglasila je zamjenica gradonačelnika, Anđelka Visković.

Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina koji se uključio u današnju konferenciju za medije kako bi govorio o varaždinskim iskustvima, posebno je naglasio važnu ulogu Microsoftovog centra u promociji i podršci znanja i inovacija na regionalnoj razini te pozitivan utjecaj na gospodarstvo varaždinske županije: „Microsoftov inovacijski centar u Varaždinu od samog osnivanja izvrsno se uklopio u viziju Varaždina kao grada znanja i poduzetništva, mladih i obrazovanih ljudi. Zajednički razvojni i edukacijski projekti, programi pomoći poduzetnicima i gospodarstvu polučili su sjajne rezultate. Microsoftov centar u Varaždinu svojim je aktivnostima postao neizostavan dio priče o uspjesima koje Varaždin postiže na planu gospodarstva i podizanju standarda i kvalitete života svih građana".

Državni tajnik za e-Hrvatsku, Igor Lučić, istaknuo je razvoj IT sektora kao jedan od prioriteta upravo zbog toga jer je to temelj kvalitetne informatizacije kako javne uprave tako i ukupnog gospodarstva ali i zemlje, pa i društva u cjelini: „Informatizacija društva nužan je element prilagodbe tehnološkim izazovima budućnosti te je ulaganje u taj segment postalo neophodno. Zahvaljujući projektima poput ovog vjerujem da ćemo uspjeti osigurati i pripremiti zajednicu na učinkovitije rješavanje izazova u poslovanju, kako u javnoj upravi tako i u privatnom sektoru".

Pomoć partnera

Budući da će centar biti usredotočen na stvaranje i podršku malih i srednjih tvrtki koje se bave ICT-om, u njemu će se održavati i edukacija, te pružati tehnička pomoć vezana uz širok raspon tema o razvoju poslovanja kao što su primjerice upravljanje projektima, financije, promidžba, izvoz i organizacijski razvoj, itd. Osim toga, centar će u suradnji sa obrazovnim institucijama provoditi programe edukacije za studente i otvarati mogućnosti korištenja tehnologija tijekom i nakon studija, te poticati i pružati podršku u razvoju njihovih vlastitih poslovnih projekata.

U realizaciji projekta inovacijskog centra u Splitu Microsoft je okupio i niz partnera koji su svojim sudjelovanjem podržali ovaj projekt. Tvrtka T-HT, partner projekta, uz podršku grada Splita prepoznala je važnost ovog projekta za razvoj ukupne IT industrije u Hrvatskoj, kao i utjecaj koji IT industrija ima za cjelokupni ekonomski razvoj zemlje, te aktivno sudjeluje svojim resursima potrebnim za razvoj centra.

Maja Srdelić, voditeljica poslovne prodaju T-HT-a, izjavila je: "U HT-u smo svakodnevno usmjereni na razvoj kreativnih rješenja te za naše korisnike i partnere konstantno uvodimo inovativne usluge iz svijeta telekomunikacija koje uvelike olakšavaju poslovanje i donose brojne uštede. Stoga smo posebno ponosni što možemo poduprijeti ovaj projekt koji potiče inovativnost i razvoj lokalne zajednice."

Microsoftov inovacijski centar u Splitu projekt je pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika