08.05.2010. / 19:54

Autor: Hina

EU radi na uspostavi kriznog fonda za pomoć zemljama u financijskim nevoljama

Europska unija, hitnom uspostavom kriznog fonda, brzinom koja nikad još nije viđena u njezinoj povijesti, želi dočekati spremna ponedjeljak kada se otvaraju financijska tržišta.

Jose Manuel BarrosoJose Manuel BarrosoEuropska komisija u subotu priprema prijedlog za uspostavu kriznog fonda za pomoć zemljama euro-zone koje se nađu u financijskim poteškoćema, a koji bi u nedjelju na izvanrednom sastanku trebali prihvatiti ministri financija zemalja članica Europske unije.

Odluka o uspostavi "stabilizacijskog mehanizma" donesena je u petak navečer na izvanrednom summitu čelnika 16 zemalja euro-zone, koji su se okupili kako bi dogovorili mjere za sprječavanje širenja grčke krize i na druge članice, što bi dovelo u pitanje opstanak cijele euro-zone.

Čelnici euro-zone pozvali su Komisiju da pripremi prijedlog "stabilizacijskog mehanizma" prije početka izvanrednog sastanka ministara financija svih zemalja članica EU-a, koji će se održati u nedjelju. Europska komisija trebala bi se u nedjelju sastati oko 13.00 sati kako bi raspravila i prihvatila prijedlog, koji će onda staviti na stol ministara financija, čiji sastanak počinje u 15.00 sati.

Stabilizacijski mehanizam još nepoznanica

Europska unija, hitnom uspostavom kriznog fonda, brzinom koja nikad još nije viđena u njezinoj povijesti, želi dočekati spremna ponedjeljak kada se otvaraju financijska tržišta.

Koliko je situacija ozbiljna govori i podatak da su francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i talijanski premijer Silvio Berlusconi otkazali odlazaka u nedjelju u Moskvu, gdje su trebali prisustvovati proslavi Dana pobjede.

O samom "stabilizacijskom mehanizmu" koji priprema Komisija zasad nema puno podataka. Neslužbeno se doznaje da je riječ o mehanizmu koji će se temeljiti na financijskim jamstvima zemalja članica euro-zone.

Taj mehanizam, koji je prije samo nekoliko mjeseci bio nezamisliv, omogućit će Komisiji da se zadužuje na financijskim tržištima, uz jamstvo država članica EU-a i Europske središnje banke, a ona bi ta sredstva posuđivala zemljama članicama koje se nađu u financijskim poteškoćama.

Taj mehanizam, koji se u deklaraciji čelnika euro-zone ne spominje eksplicitno, bio je odbačen 1999. godine kada je stvarana zajednička valuta kako bi se izbjegla mogućnost da pojedine zemlje članice dođu u napast i svoje proračunske manjkove namiruju uz pomoć drugih zemalja. Tome se posebice protivila Njemačka, zemlja koja predstavlja zaglavni kamen euro-zone.

Efikasnije sankcije

Očito je da je dubina i težina kriza dovela do promjene toga stajališta.

Zauzvrat, njemačka kancelarka Angela Merkel dobila je pristanak od svojih partnera da se pristupi jačanju pakta o stabilnosti eura, koji propisuje da proračunski manjak u zemljama članicama ne smije prelazati tri posto BDP-a, a dug države mora biti ispod 60 posto BDP-a.

U deklaraciji čelnika euro-zone ističe se spremnost jačanja i širenja nadzora nad gospodarskim politikama u euro-zoni, uz pozorno praćenje razine zaduženosti i konkurentnosti gospodarstva. U deklaraciji se spominju "efikasnije sankcije" protiv onih koji krše odredbe pakta, ali se ne navode nikakve pojedinosti.

Prema više izvora, te sankcije bi mogle biti oduzimanje prava glasa u euro-skupini i zamrzavanje subvencija iz europskih fondova za zemlje prijestupnice.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika