09.05.2010. / 08:52

Autor: Hina

Obama zabrinut zbog grčke krize i stanja u Europi

"Za Sjedinjene Države i za Rusiju bilo bi dobro da možemo stabilizirati stanje u Europi", dodao je Obama

Barack ObamaBarack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama rekao je u razgovoru za rusku televiziju objavljenom u srijedu da je "jako zabrinut" zbog grčke financijske krize i njezina utjecaja na europsko i američko gospodarstvo.

"Jako sam zabrinut zbog onoga što se događa u Europi", rekao je Obama za rusku televizijsku mrežu Rossija u razgovoru koji je u četvrtak upriličen u Bijeloj kući.

"No mislim da su Europljani svjesni kako je stanje veoma ozbiljno. Grčka donosi teške mjere, u svakom slučaju izradili su plan koji zahtijeva teške mjere", ocijenio je američki predsjednik.

Grčki parlament je u četvrtak odobrio neviđene mjere štednje i tako otvorio put velikoj pomoći EU-a i MMF-a.

Strahujući od širenja krize, predsjednici država i vlada konačno su odobrili kreditni paket pomoći vrijedan 110 milijarda eura na tri godine, od čega 80 milijarda eura daju grčki partneri u eurozoni, a MMF ostalo.

"Za Sjedinjene Države i za Rusiju bilo bi dobro da možemo stabilizirati stanje u Europi", dodao je Obama, istaknuvši da su grčka kriza i njezin utjecaj na svjetska tržišta "ozbiljne prijetnje" SAD-u.

Svjetske burze su potonule u petak zbog straha od širenja grčke krize na druge zemlje eurozone.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika