09.05.2010. / 19:20

Autor: Hina

Izbori u Njemačkoj: Angela Merkel pretrpjela težak poraz na izborima za parlament

Analitičari težak poraz demokršćanko-liberalne vlade na čelu s Juergenom Ruettgersom vide kao opomenu birača saveznoj vladi na čelu s Angelom Merkel i iskazivanje nezadovoljstva građana radom vlade u Berlinu

Angela MerkelAngela MerkelKrsćansko demokratska unija (CDU) i Liberalno demokratska stranka (FDP) pretrpjele su u nedjelju težak poraz na izborima za parlament najmnogoljudnije njemačke savezne države Sjeverno Porajnje-Vestfalija čime je ugrožena i prednost demokrsćansko-liberalnih snaga u gornjem domu njemačkog parlamenta Bundesratu.

Prema prvim rezultatima izlaznih anketa što ih je objavila državna TV postaja ARD, CDU je osvojio 34,1 posto glasova što je pad od 10 posto u usporedbi s posljednjim izborima 2005. Prema istim rezultatima Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) osvojila je 34,4 dok je stranka Zelenih dobila 12,4 zatim FDP 6,7 te stranka Ljevice 6 posto glasova.

Prema sadašnjim brojkama najavljivana socjaldemokratsko-zelena koalicije nije moguća jer joj nedostaje jedan glas za većinu u parlamentu u Duesseldorfu. Isto tako nije moguća niti vlada u dosadašnjoj demokršćansko-liberalnoj konstelaciji kojoj nedostaje 10 glasova.

O tomu tko će u budućnosti vladati najmnogoljudnijom njemačkom saveznom državom odlučuje konačni rezultat koji bi mogao CDU-u ili SPD-u donijeti još pokoji glas, ili pak pitanje ulaska reformiranih komunista iz stranke Ljevice u koaliciju sa SPD-om i Zelenima čemu se međutim SPD, s obzirom da je stranka Ljevice dijelom sačinjena i iz nekadašnjih socijaldemokrata koji su izišli iz stranke razočarani njezinom socijalnom politikom, dosada žestoko protivio.

Analitičari težak poraz demokršćanko-liberalne vlade na čelu s Juergenom Ruettgersom vide kao opomenu birača saveznoj vladi na čelu s Angelom Merkel i iskazivanje nezadovoljstva građana radom vlade u Berlinu.

Odaziv birača je s 59 posto dosegnuo rekordno niske vrijednosti.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 09.05.10. 22:55

i to težak poraz?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika