10.05.2010. / 07:29

Autor: Martina Čizmić

EU donio plan težak 720 milijardi eura za borbu protiv krize u eurozoni

Europska centralna banka najavila je dodatne mjere kojima će pokušati smiriti tenzije na pojedinim tržištima kupovinom državnih i privatnih obveznica

Eurozona poduzima potrebne mjere za očuvanje eura i smirenje tržištaEurozona poduzima potrebne mjere za očuvanje eura i smirenje tržištaMinistri financija eurozone dogovorili su financijsku pomoć ugroženoj eurozoni tešku gotovo bilijun dolara i program kupovanja obveznica ne bi li na taj način pokušali zauzdati prelijevanje dužničke krize iz Grčke na eurozonu, a onda i svjetska tržišta.

U sklopu plana, ministri su se obvezali osigurati 440 milijardi eura u zajmovima i jamstvima, dodatnih 60 milijardi u zajmovima iz budžeta Europske unije te do 250 milijardi eura pomoći Međunarodnog monetarnog fonda.

Čelnike zemalja eurozone iz prividne uspavanosti trgnulo je prošlotjedno posrtanje eura i pad vrijednosti državnih obveznica Portugala i Španjolske. Europska centralna banka najavila je dodatne mjere kojima će pokušati smiriti tenzije na pojedinim tržištima kupovinom državnih i privatnih obveznica.

"Poruka je odaslana: eurozona će braniti svoj novac", rekala je francuska ministrica Christine Lagarde, a prenosi Bloomberg.

Eurozona našla se pod dodatnim pritiskom da stabilizira svoje, ali i tržišta SAD-a i Azije koja su burno reagirala na nagađanja prema kojima bi se zajednička euro valuta mogla raspasti zbog dužničke krize potekle iz Grčke.

"Ovo je zaista nevjerojatan potez, veoma jak signal koji bi trebao biti i više nego dovoljan za stabilizaciju tržišta u bliskoj budućnosti, ali i za sprječavanje panike i ograničavanje rizika širenja", smatra marco Annunziata, glavni ekonomist UniCredit Group u Londonu.

Odluka ministara financija vjerojatno je donesena i pod pritiskom čelnika država ne samo Europske unije, već i šire. Treba samo podsjetiti da je američki predsjednik Barack Obama od njemačke kancelarke Angele Merkel zatražio energične mjere u borbi protiv dužničke krize.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika