10.05.2010. / 07:47

Autor: Martina Čizmić

Prolazak vulkanskog pepela: Većina aerodroma ponovno otvorena

Za danas se očekuje normaliziranje prometa, no iz Eurocontrola upozoravaju kako bi u sljedećim danima moglo ponovno doći do zatvaranja dijela zračnog prostora

Putnici mogu odahnuti nakon prolaska oblaka vulkanskog pepelaPutnici mogu odahnuti nakon prolaska oblaka vulkanskog pepelaZračne luke diljem Europe trebale bi tijekom dana nastaviti s normalnim prometom, nakon što je dio bio zatvoren tijekom nedjelje zbog prolaska oblaka s vulkanskim pepelom.

Eurocontrol je objavio kako se ograničenje zračnog prometa još uvijek odnosi na dijelove zračnog prostora iznad Islanda, Atlantskog oceana i Portugala.

Tijekom nedjelje otkazano je ili preusmjereno više od pet tisuća letova diljem Europe, najviše u Portugalu, Francuskoj i Austriji.

Croatia Airlines je zbog zatvaranja dijela neba iznad Europe morala otkazati nekoliko letova, a još ih je nekolicina letjela izmjenjenom rutom.

Za danas se očekuje normaliziranje prometa, no iz Eurocontrola upozoravaju kako bi u sljedećim danima moglo ponovno doći do zatvaranja dijela zračnog prostora.

Naime, vulkan Eyjafjallajokull i dalje izbacuje velike količine pepela, a posljednje snimke pokazuju kako se oblak pepela popeo na visinu od 6000 metara.

Podsjetimo, nakon prve erupcije u travnju, zbog oblaka vulkanskog pepela europski zračni promet bio je u blokadi pet dana što je prouzročilo milijunske štete zrakoplovnim kompanijama.

Vezane vijesti

Udružuju se Croatia Airlines i Adria Airways?

Udružuju se Croatia Airlines i Adria Airways?

Hrvatski nacionalni prijevoznik Croatia Airlines i slovenski nacionalni prijevoznik Adria Airways mogli bi uskoro početi razgovore o udruživanju,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika