Objavljeno u Nacionalu br. 756, 2010-05-11

Autor: Renato Baretić

Je li premijerka ugrožena?

Premijerka je na okruglom stolu o ravnopravnosti spolova rekla da joj kostime i broševe broje jer je žena. A čija je vlada ukinula mamografiju u privatnim ordinacijama i šalje sve više žena u zavode za zapošljavanje? I kada će u vladi biti 51 posto žena na ministarskim mjestima?

Renato BaretićRenato BaretićBježte, žene, evo je opet!!! Gospođa Jadranka Kosor (za prijatelje - Predsjednica Vlade RH) još se jednom krenula obračunavati s nadirućom pošašću seksizma u Hrvata / Hrvatica, pa nanovo promašila ceo fudbal / cijelu loptu...

Na okruglom stolu o ravnopravnosti spolova u medijima prosula je novo biserje pred odurne muške šovinističke svinje koje joj seksistički broje svaki kostim i broš (kao da kostimi i broševi imaju ikakve veze s njezinim odgovornim poslom, zaboga?!), a još joj i tepaju užasno uvredljivim nadimkom. Koristeći nepogrešivu znanstvenu metodu "Evo, recimo, moj slučaj...", zaključila je kako takve stvari njezinim muškim kolegama nitko ne radi, baš zato što su muškarci. Drugim riječima, njena su brojna rodna prava ugrožena samo zato što je - žena. Pače ugro-žena.

Koliko smo ono satova onomad nabrojIli Ivi Sanaderu, i to u vrijeme kad je bio na apsolutnom vrhuncu moći? Kako ga se sve naziva(lo) u javnosti, kakvim sve nadimcima, od milja ili od bijesa? Ili onaj nevoljni Kirin, što je tek taj doživio od medija, samo zato što je muškog spola!


A sjećate li se one pučke poskočice "Oj Mesiću i Račane, izile vas crne vrane"? (Vrane su, naravno, imenica ženskog roda u pluralu, pa bi se i tu dalo itekako razglabati o seksizmu, i to masovnom, na nekom slično pametnom i korisnom okruglom stolu). Idemo dalje: znate li kakve sve pogrde, nadimke i prebrajanja u medijima trpe Milan Bandić, Damir Polančec, Vladimir Šeks, Luka Bebić, Zdravko Linić, Darko Milinović, Ivan Šuker, Petar Čobanković, Božidar Kalmeta (usput, sjećate li se kako smo se rugali ovoj zadnjoj dvojici kad su se svojedobno pošajbali zbog tepiha u uredu?), pa Željko Kerum, Zoran Milanović, Vojko Obersnel, Josip Friščić... I sve to - zašto? - samo zato što su muškarci! Iz istog razloga, samo stoga što su "jačeg" spola, nitko živ ne gleda kamo oni odlažu skupe šminkerske aktovke, niti im analizira koliko su crnih i tamnoplavih odijela promijenili u zadnje vrijeme. Iz istog (seksističkog, a kakvog bi?) razloga nametnuli smo ženama, samo njima, obavezu nošenja i redovitog mijenjanja broševa "s ključem"!

Da su se Pahor, Putin i Berlusconi onako osmjehivali nekom muškarcu iz Hrvatske, dodirivali ga, držali za podlakticu, šetali s njim, sjedili uz neugasivu vatricu, milo ga gledali i slali bezbroj dvosmislenih poruka, verbalnih i neverbalnih (eda bi taj hrvatski premijer svakome od njih pritom uzvraćao istom mjerom!), nitko u tome ne bi prepoznao ništa medijski zanimljivo, zar ne? Ali kad je žena posrijedi, e, to je drugo, to odmah potakne najniže patrijarhalne porive u naših novinara i urednika koji odmah krenu seksizirati po člancima i naslovnicama! Hoćete dokaz? Evo, dala vam ga je za istim pametnim i korisnim okruglim stolom Gordana Lukač-Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: tijekom 2009., među više od 12 tisuća analiziranih članaka iz hrvatskog tiska tek ih 24 posto ima ženu u naslovu, a na naslovnicama dvaju najtiražnijih dnevnih listova žene se spominju tek u zaprepašćujućih 23 posto? A zbog čega, pitam ja vas? Hajde, recite! Zar možda žene ne kradu, varaju i ubijaju više od muškaraca? Ha?! Zar ih nije više u pretvorbenim mućkama, svjetskim rukometnim prvenstvima diljem Hrvatske, dilanju droge, stadionskim neredima, inauguracijama američkih predsjednica, škveranima, prvoj HNL, prometnim prekršiteljima, katoličkim svećenicima, uhićenim čelnicima Podravke...? Jest, naravno da je i tu žena više, ali o tome se uvredljivo seksistički šuti! Mi, muška đubrad, mi i tu sve zasluge uporno pripisujemo sebi! A u oglašavanju, vidi vraga, sve je obrnuto: u reklamama i oglasima, kaže pravobraniteljica koja se cijelu 2009. godinu bavila iščitavanjem novina i gledanjem TV reklama, žena je čak oko 80 posto! Kao da odavna nije poznato da su muškarci kudikamo brojniji kupci, naročito maskara, šampona, higijenskih uložaka, regeneratora, anticelulitnih krema, depilacijskih preparata, deterdženata, omekšivača, izbjeljivača, čarobnih medikamenata i naprava za mršavljenje...

Bilo je još mnogo toga pametnoga i korisnoga što se moglo čuti za okruglim stolom koji je nadahnutim sekspozeom otvorila gospođa Jadranka Kosor (od milja - Predsjednica Vlade RH) ali - sad polako možemo prestajati sa zajebancijom - nitko tamo nije spomenuo / spomenula s koliko je malo medijske pažnje popraćena, recimo, friška Vladina (čija, čija?) mjera ukidanja mamografije u privatnim ordinacijama. Nije bilo ni riječi o sve drastičnijem rodnom nerazmjeru na zavodima za zapošljavanje - naravno, na štetu žena - o kojemu u medijima gotovo da nema ni riječi, kao ni o brojnim drugim stvarnim nepravdama prema stvarnim ženama. Umjesto toga dobili smo niz totalno šupljih floskula, među kojima je bilo i nekih krajnje uvredljivih za same žene, pogotovo novinarke. A najnadrealnije je od svega bilo kolektivno pozivanje na Europsku povelju o ravnopravnosti spolova, koja - tako tipično briselicemjerno! - manifestno teži izjednačavanju seksizma s rasizmom. Ma baš me zanima kako bi u Ličkom Osiku tretirali direktoricu koja između dvoje po svemu ravnopravnih kandidata, crnca i bjelkinje, u firmi zaposli - bjelkinju. Ili crnca. Kao seksisticu ili kao rasisticu?
Sve u svemu, pričekajmo prvu izbornu pobjedu Jadranke Kosor. Ako u njenoj sljedećoj vladi ne bude barem 51 posto žena na ministarskim mjestima, sve ove njene današnje priče o seksizmu ukazat će se kao, da prostite, obično sviranje jednom muškom organu. Na što, otvoreno govoreći, već i sad jako sliče.

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
23/6/09

haustor, 11.05.10. 11:57

Eh, Jaca, Jaca, uvijek nekaj blebne! Ko besposlen pop kad jariće krsti! A posla ima, samo bi ga se trebala svojski primiti, objahati (kak ona to slikovito veli - kaj to nije pomalo seksistička aluzija, jer je posao iliti "konj" kojeg spominje muškog roda), a ne laprdati bez veze o seksizmu i kajtijaznam čemu!


registracija
27/7/09

verina, 11.05.10. 14:09

@haustor, laprdanje je jedino što zna raditi; ostalo tek misli da zna i to je ono najgore za nas (Tko ne zna, a ne zna da ne zna - opasan je, izbjegavajte ga... - Konfucije)!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika