12.05.2010. / 11:12

Autor: Hina

Sjjevernokorejsko oružje zaplijenjeno u avionu namijenjeno Hamasu

Lieberman je tijekom posjeta Japanu izjavio kako Sjeverna Koreja, Sirija i Iran surađuju kao "nove osovine zla" te predstavljaju veliku prijetnju svjetskoj sigurnosti jer proizvode i distribuiraju oružje za masovno uništenje

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaIzraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman u srijedu je izjavio kako je sjevernokorejsko oružje pronađeno u teretnom zrakoplovu i zaplijenjeno u Bangkoku u prosincu, bilo namijenjeno bliskoistočnim ekestremističkim skupinama Hamasu i Hezbolahu.

Lieberman je tijekom posjeta Japanu izjavio kako Sjeverna Koreja, Sirija i Iran surađuju kao "nove osovine zla" te predstavljaju veliku prijetnju svjetskoj sigurnosti jer proizvode i distribuiraju oružje za masovno uništenje.

"U ovakvu vrstu suradnje mogli smo se uvjeriti prije dva do tri mjeseca kada je u sjevernokorejskom zrakoplovu u Bangkoku otkrivena velika količina raznog vrsta oružja, a krajnji cilj je bio prokrijumčariti ga Hamasu i Hezbolahu", rekao je Lieberman novinarima u Tokiju.

Dobivši dojavu iz SAD-a, tajlandske su vlasti 12. prosinca pregledale teretni zrakoplov tipa Iljušin Il-76 koji je letio iz Pjongjanga i sletio u Bangkok. U njemu je pronađeno 35 tona oružja, čime su prekršene UN-ove sankcije donesene protiv Sjeverne Koreje.

Dokumenti pronađeni u zrakoplovu pokazali su da je oružje, u službenom dokumentu evidentirano kao oprema za bušenje nafte, trebalo stići u iranski glavni grad Teheran. Iranski su dužnosnici zanijekali da uvoze oružje, a peteročlana posada tvrdila je da nije obaviještena o tomu što točno prevozi. Analitičari smatraju da je krajnje odredište oružja bio Bliski istok, odnosno Hamas i Hezbolah, ekstremističke grupe koje su Iranci i u prošlosti opskrbljivali oružjem.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika