13.05.2010. / 20:00

Autor: Hina

Türk: Kampanja je postala previše emocionalna, treba se vratiti argumentima

Na pitanje o mogućem negativnom ishodu referenduma, Türk je rekao da bi "posljedice bile neugodne", osobito zato što je parlament sporazum već ratificirao a u međunarodnom je pravu ratifikacija obično završni akt prihvaćanja međunarodnih ugovora

Danilo TürkDanilo TürkSlovenski predsjednik Danilo Türk izjavio je da je kampanja uoči referenduma u Sloveniji o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom previše emocionalna te da protivnici sporazuma šire neopravdane strahove kako će Slovenija ostati bez statusa pomorske države.

"Kampanja je vrlo emocionalna, a to nije dobro. Treba se vratiti argumentiranoj raspravi i realnosti", rekao je Türk na konferenciji za novinare. Time se osvrnuo na tvrdnje nekih slovenskih intelektualaca koji tvrde da će arbitražom biti potvrđena "hrvatska okupacija" spornih područja koja po njihovim tvrdnjama nesporno pripadaju Sloveniji.

"Tako emocionalne izjave i pretjerivanja nisu korisne, raspravu treba vratiti k stvarnoj argumentaciji i realnosti", rekao je Türk.

Odbacivanje sporazuma povlačilo bi neugodne posljedice

"Arbitražni sporazum nam daje mogućnost da se granično pitanje riješi onako kako je predviđeno slovenskom ustavnom poveljom iz 1991.", rekao je Türk, dodajući da će se ustavna povelja realizirati kroz arbitražu i da je Slovenija 1991. "de facto" kontrolirala cijelu Savudrijsku valu.

Na pitanje o mogućem negativnom ishodu referenduma, Türk je rekao da bi "posljedice bile neugodne", osobito zato što je parlament sporazum već ratificirao a u međunarodnom je pravu ratifikacija obično završni akt prihvaćanja međunarodnih ugovora.

"Mogle bi se očekivati neugodnosti iako je referendum demokratski instrument", rekao je Türk.

Prema njegovu mišljenju, nisu točna tumačenja po kojima će arbitražni sud najprije samo na temelju međunarodnog prava odrediti međudržavnu granicu, a onda uključivanjem drugih elemenata kao što su načelo pravednosti i dobrosusjedstva tražiti način određivanja slovenske poveznice s otvorenim morem i režim korištenja morskih pojasa.

"Kad se određuje granična crta, onda treba misliti i na kontakt Slovenije s otvorenim morem i obrnuto, kad se određuje kontakt treba misliti i na graničnu crtu", rekao je Türk.

Slovenski je predsjednik ustvrdio da arbitražni sporazum sadrži i elemente prijašnjih pokušaja rješenja graničnog pitanja. Tako po njegovim riječima izraz "junction" u engleskom tekstu sporazuma zapravo izvire iz nekadašnjeg parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan, pa bi arbitraža mogla primijeniti i to rješenje.

Na pitanje novinara što bi se dogodilo ako arbitraža ne bi Sloveniji dodijelila "kontakt s otvorenim morem", što se u Sloveniji običnu tumači teritorijalnim kontaktom, Türk je izjavio da opciju unaprijed "treba isključiti" jer je određivanje tog kontakta zadaća arbitraže po arbitražnom sporazumu.

Türk je također rekao da jednostrana hrvatska izjava hrvatske vlade uz ratifikaciju arbitražnog sporazuma, u kojoj se navodi da se sporazum ne može shvatiti kao pristanak Hrvatske da se Sloveniji dade teritorijalni kontakt s otvorenim morem, irelevantna i da ne utječe na sam sporazum.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

registracija
15/11/06

rimaz, 14.05.10. 07:45

Pustimo Slovencima neka sami sebi kroje odijela. Pročešljajmo mi Hrvatsku i pronađimo te topničke dnevnike jer oni su veća kočnica od Slovenaca za ulazak u EU.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika