14.05.2010. / 13:10

Autor: Martina Čizmić

Jelinčič: Arbitražni sporazum mora pasti kako bi dobili ono što nam pripada

"To je cijela Istra s tri otoka (Cresom, Lošinjem i Krkom) te cijela lijeva obala Drave. Sve si je to Zagreb prisvojio uz pomoć najprije dvora u kraljevini i kasnije komunista u SFRJ", napisao je Jelinčić

Zmago JelinčičZmago JelinčičGostujući na chatu multimedijskog centra Slovenske radiotelevizije, Zmago Jelinčič odgovarao je na pitanja građana o arbitražnom sporazumu.

Na pitanje o najboljem i najgorem mogućem scenariju oko arbitraže, Jelinčič je odgovorio kako bi jedini pošteni rezultat bio njegov pad na referendumu.

"Samo ćemo tako natrag dobiti ono što je naše, ono što smo 1918. unijeli u zajedničku državu SHS, a kasnije Jugoslaviju. Nadam se da će birači biti pametni, prije svega patrioti i da će glasovati protiv", napisao je Jelinčič te dodao kako se nada da u Sloveniji nema previše 'hrvatoljuba'.

Slovenija mora dobiti cijelu Istru

Premijer Pahor pozvao je protivnike arbitraže da predstave svoju alternativu, u Jelinčičevom slučaju to bi bila međunarodna mirovna konferencija o bivšoj Jugoslaviji.

Na pitanje jednog od sudionika gdje je po njegovom mišljenju pravedna granica među državama Jelinčič je odgovorio kako je ona tamo gdje osigurava da će ono što je Slovenija donijela u zajednu državu i odnijeti iz nje.

"To je cijela Istra s tri otoka (Cresom, Lošinjem i Krkom) te cijela lijeva obala Drave. Sve si je to Zagreb prisvojio uz pomoć najprije dvora u kraljevini i kasnije komunista u SFRJ. Naravno, uz neizmjernu pomoć slovenskih političara, na žalost i današnjih", napisao je Jelinčič te dodao kako je slovenska granica kod mjesta Raka, dok je sve iznad toga 'prostor koji je Zagreb okupirao'.

Upitan o eventualnim političkim posljedicima za Sloveniju ukoliko arbitražni sporazum padne na referendumu Jelinčič je istaknuo kako Europa na Sloveniju gleda kao na kukavice, koji se ne usude boriti za svoju državu.

"Neće biti posljedica. Oni koji govore o posljedicama su ili glupi ili plaćenici Zagreba, a prije svega prestrašeni", napisao je Jelinčič. "Zagreb je postigao svoje, ništa ne moraju poštivati, a nisu nam dali izlaz na otvoreno more. Nitko ne govori o pravoj granici, samo o Piranskom zaljevu. Sada samo treba pričekati da Pahor napravi ono što mu je rekla Kosorica, naravno uz upute SAD-a".

Preveli su nas žedne preko vode

Tijekom chata okomio se i na slovenske stručnjake za međunarodno pravo. Točnije, istaknuo je kako Slovenija nema pravih stručnjaka.

"Slovenija nema međunarodnih pravnika. Naši takozvani međunarodni pravnici sve temelje na osnovama socijalističkog samoupravnog sistema, a ne znaju što je to državničko pravo. Na žalost, to dobro zna Zagreb i zato nas mogu žedne prevesti preko vode. Zanimljiva je izjava Davorina Rudolfa, koji je jednom od naših 'vrhunskih' međunarodnih pravnika rekao nešto u ovom smislu: 'kad biste mi to što sad govorite odgovorili na fakultetu, nikada ne biste položili'. To i neke druge izjave s hrvatske strane su indikativne, pogotovo kada su rekli da ih je sram jer se slovenska strana tako uvlači u njihovu guzicu i uopće se ne bori za slovenske interese", napisao je ogorčen Jelinčič.

Pahorova izjava o mogućoj međunarodnoj političkoj blokadi Slovenije u slučaju odbacivanja arbitražnog sporazuma dodatno je razljutila Jelinčiča.

"To je izjava koju si može priuštiti samo netko u 1. razredu gimnazije i to loše. Ona samo govori o nepoznavanju međunarodnog prava i temeljnih prava Ujedinjenih naroda, EU pa i Lisabonskog ugovora", napisao je Jelinčič.

Na kraju je još jednom ponovio kako referendum 'mora pasti'.

"Upotrijebimo sve moći da ne prodamo i ne izdamo svoju domovinu. Ako neki slovenski političari imaju još kakvu domovinu, mi ostali imamo samo jednu - Sloveniju", zaključio je Jelinčič.

Vezane vijesti

Josipović očekuje skorašnju slovensku ratifikaciju

Josipović očekuje skorašnju slovensku ratifikaciju

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako vjeruje da će slovenski parlament uskoro ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom… Više

Komentari

registracija
30/6/05

astajcic, 14.05.10. 14:19

Tip je sjajan! Slovenija do Vardara!


registracija
9/2/10

nlukac11, 14.05.10. 15:15

tipični ŠURČEK- svoje nedamo a tuđe hoćemo- Slovenski nacionalist i fašist


registracija
8/7/09

bankar, 14.05.10. 15:18

zašto poremečenoj osobi toliki medijski prostor?


registracija
27/8/09

Lujo1, 14.05.10. 21:55

slovenijica je "državica" bez povijesti i kulture, a ovaj debil je tome najbolji dokaz.
Inaće se slažem s ovim oslom kak slovenci (kaj je to "slovenc" prav za prav?) moraju na referendumu odbiti taj izdajnički arbitražni sporazum.
Naprej fantje - najte biti ušljive kukavice!!


registracija
12/1/10

marin1960, 15.05.10. 15:10

Slovenija moja Dezela uskoro ces jebati Jezela !
Pozdrav iz EU ! Ah da, volite BALKANLAND !!


registracija
29/11/09

Ivis, 17.05.10. 23:57

Tupavi Slovenci Bez Jaja! Oni, koji imaju jedno i rijedki sa dva, glasat ce protiv. Nazalost, ali su u manjini.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika