14.05.2010. / 23:55

Autor: Ana Smrečki, Hina

Europska banka za obnovu i razvoj povećala temeljni kapital za 10 milijardi eura

Kapital EBRD-a povećan je za 50 posto, sa 20 milijardi na 30 milijardi eura, te je na taj način otvorena mogućnost za rast EBRD-ovih ulaganja u sljedećih pet godina

Povećanje kapitala omogućit će godišnje investicije od 9 milijardi eura do 2012. i od 8,5 milijardi eura u svakoj od iduće tri godinePovećanje kapitala omogućit će godišnje investicije od 9 milijardi eura do 2012. i od 8,5 milijardi eura u svakoj od iduće tri godineU sklopu godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj, koja se u posljednja dva dana održavala u Zagrebu, stigla je i jedna sjajna vijesti. Dioničari EBRD objavili su gospodarskoj i poslovnoj eliti iz cijelog svijeta u srcu Hrvatske da je njihov temeljni kapital povećan za 10 milijardi eura. Stručnjaci se nedvojbeno slažu da je time otvoren put većim ulaganjima.

Kapital EBRD-a povećan je za 50 posto, sa 20 milijardi na 30 milijardi eura, te je na taj način otvorena mogućnost za rast EBRD-ovih ulaganja u sljedećih pet godina. Njihova strategija predviđa nastavak visoke potražnje za investicijama banke budući da se očekuje da će financiranje iz drugih izvora ostati u doglednoj budućnosti znatno ispod razina prije krize.

Snažan signal za solidarnost prema Europi i srednjoj Aziji

Povećanje kapitala omogućit će godišnje investicije od 9 milijardi eura do 2012. i od 8,5 milijardi eura u svakoj od iduće tri godine. Prošle godine uloženo je rekordnih 8 milijardi eura, a očekuje se da će se do kraja 2015. uložiti više od 50 milijardi eura. Ako se uključe povezane investicije od komercijalnih i drugih partnera iznos ulaganja u regiju, u 29 zemalja od srednje Europe do srednje Azije, mogao bi u tom razdoblju dosegnuti 150 milijardi eura.

Predsjednik EBRD-a Thomas Mirow istaknuo je da je odluka o povećanu kapitala snažan signal 61 zemlje i dvije međunarodne institucije, članice EBRD-a, da će nastavit pokazivati solidarnost prema Europi i srednjoj Aziji. Poručuje i da će se gotovo svaki pojedini dioničar suočiti sa zahtjevnim proračunskim odlukama u godini koja dolazi, te da će većina država morati donijeti teške odluke, smanjiti troškove i možda povećati poreze i davanja.

.

Vezane vijesti

'Europa prekasno i premalo protiv dužničke krize'

'Europa prekasno i premalo protiv dužničke krize'

Europski čelnici djeluju uvijek prekasno i premalo u rješavanju dužničke krize u euro zoni i sad moraju brzo preći na djelo, izjavio je predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika