17.05.2010. / 14:37

Autor: Martina Čizmić

Pahor: Ako arbitražni sporazum bude odbačen, Hrvatskoj će ostati sve

Mi smo spasili Sloveniju od izolacije! Ukoliko bi to rješenje bilo odbačeno, a ne bi pronašli novo, ukoliko bi na referendumu takvo rješenje bilo odbačeno, poslali bi poruku da više nemamo rješenja, rekao je Pahor

Borut PahorBorut PahorSlovenski premijer Borut Pahor u intervjuu za časopis Finance odgovarao je na aktualna pitanja o referendumu o arbitražnom sporazumu.

Rekao je kako ga referendum ne plaši već ga zabrinjava mogući loš ishod.

"Neću zamjeriti ljudima, ukoliko na referendumu odbace arbitražni sporazumu. No, zamjeriti ću onima koji ih na to nagovaraju, i onima koji znaju što je istina i kakvi su argumenti za arbitražni sporazum, a zbog političkog kalkuliranja nagovaraju ljude protiv njega", rekao je na samom početku Pahor.

Blokada Hrvatske ukoliko arbitražni sporazum propadne

Svjestan je da će se, ukoliko arbitražni sporazum propadne, veoma brzo pojaviti pitanja u EU o značenju takve odluke i njenim eventualnim posljedicama.

"Pitanje je što će učiniti oni, koji se protive arbitražnom sporazumu. Hoće li blokirati Hrvatsku tijekom pristupnih pregovora, što je sada, ili za godinu dana, kada će trebati ratificirati pristupni ugovor s dvotrećinskom većinom. To znači da ćemo ponovno zaoštriti odnose, da ćemo si zatvoriti vrata kao lideri u jugoistočnoj Europi i da ćemo ostati osamljeni i ne shvaćeni u međunarodnoj zajednici. To će imati i gospodarske i socijalne posljedice", upozorava Pahor.

Na pitanje o tome što će napraviti ukoliko referendum odbaci sporazum, Pahor je odgovorio kako će tada sjesti i proučiti situaciju.

"Izabrati ćemo manje lošu soluciju. Ukoliko se većina odluči za to, jer nije riješeno pitanje prejudiciranja, što je bio povod za rješavanje odnosa sa Hrvatskom, da se nakon referenduma blokira odnose s Hrvatskom, onda ću morati ustvrditi da vjerojatno nisam sposoban voditi politiku, koja bi bila politika izolacije, te da odgovornost mora preuzeti netko drugi", rekao je Pahor i tako naznačio kako je spreman podnijeti ostavku ukoliko propadne referendum, ali je već u sljedećeoj rečenici istaknuo kako ne nudi svoj odlazak.

Mi smo spasili Sloveniju od izolacije

"Naveo sam okolnosti pod kojim bi, ukoliko bi procijenio da će nastupiti tako velika izolacija Slovenije u međunardnoj zajednici, koja će imati gospodarske i socijalne posljedice i da se s takvim okolnostima ne znam naositi, da bi ponovno spasio Sloveniju. Jer već sam ju spasio, zajedno s onima koji su dogovarali arbitražni sporazum. Mi smo spasili Sloveniju od izolacije! Ukoliko bi to rješenje bilo odbačeno, a ne bi pronašli novo, ukoliko bi na referendumu takvo rješenje bilo odbačeno, poslali bi poruku da više nemamo rješenja", pojasnio je Pahor.

Dodao je kako se pita shvaćaju li ljudi kakve bi posljedice bile ukoliko arbitražni sporazum padne na referendumu.

"Prije svega, tu je prva i ključna posljedica, da ne bi dobili natrag ono što nam pripada, već bi sve ostalo Hrvatskoj. Što im ne pripada. To je stvar, zbog koje ne mogu razumjeti predsjednika Janšu i još neke vođe opozicije, da se protive tom sporazumu, i da su za to da stanje ostane takvo kakvo je", zaključuje na kraju Pahor.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika