17.05.2010. / 17:20

Autor: Martina Čizmić

Ruski tajni plan: Iskoristiti vanjsku politiku za dugoročni razvoj zemlje

Osim Turske, Italije, Irana, Iraka, ali i Kine i Koreje, kao područje od posebnog interesa navedena je i bivša Jugoslavija

Dmitrij Medvedev i Vladimir PutinDmitrij Medvedev i Vladimir PutinTajni dokument koji je objavljen u posljednjem broju ruskog izdanja Newsweeka, baca potpuno novo svjetlo na rusku vanjsku politiku. Osim što je dokument naslovljen "Program učinkovitog iskorištavanja vanjske politike u dugoročnom razvoju Rusije", on otkriva i kako vlada u Moskvi želi napraviti odmak od izolacionističke politike koju je godinama vodio Vladimir Putin i približiti se Europskoj uniji i SAD-u.

No, ono što je posebno zanimljivo su ruski dugoročni strateški interesi koji se posebno fokusiraju na 61 državu za koju su ruski stratezi odredili da bi mogle imati posebno značenje za Rusiju.

Osim Turske, Italije, Irana, Iraka, ali i Kine i Koreje, kao područje od posebnog interesa navedena je i bivša Jugoslavija. Tako je Srbija spomenuta u kontekstu "aktiviranja sudjelovanja na plinsko-energetskom području" poglavito u projektu izgradnje plinovoda Južni tok. Spomenuta je i Bosna i Hercegovina, za koju bi trebalo provjeriti mogućnosti za dugoročne investicijske projekte u energetici.

Da je Hrvatska interesantna za Rusiju u energetskom i transportnom smislu nije tajna. Stoga ne iznenađuje što je u dokumentu o dugoročnim interesima Hrvatska navedena kao bitna zemlja zbog širenja transportnog koridora za ruske energente, a Rusija je zainetersirana i za sudjelovanje u projektu DružbAdria.

Nakon što je dokument objavljen, u medijima su se pojavila nagađanja kako je njegovo curenje u javnost dokaz unutarnje borbe između dviju birokracija - one predsjednika Dmitrija Medvedeva koji je okrenut prema Zapadu i one premijera Vladimira Putina koji je okrenut prema Istoku.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika