18.05.2010. / 15:43

Autor: Martina Čizmić

Openbook: Pretražite statuse na Facebooku i saznajte što drugi misle

Vođeni krilaticom "Facebook vam pomaže da ostanete u kontaktu s ljudima", na Openbooko dodaju "želite li vi to ili ne", Will Moffat i Peter Burns stvorili su stranicu kako bi upozorili na slabu zaštitu privatnosti osobnih podataka na Facebooku

Primjer pretraživanja Openbooka Primjer pretraživanja Openbooka Najveća društvena mreža Facebook ovih je dana na udaru kritičara. Nakon što je u javnost procurilo da su u Facebooku organizirali sastanak na kojem su raspravljali o pojednostavljivanju same mreže, a New York Times otkrio kako je nova politika o privatnosti dulja i od američkog Ustava, udrac dolazi s još jedne strane.

Openbook je pretraživač usmjeren na pretraživanje statusa Facebook profila korisnika, bilo da je korisnik tražilice korisnik te mreže ili ne. Jednostavnim upisivanjem pojma izbaciti će vam se deseci rezultata koji variraju od pretraživanja do pretraživanja, ovisno o statusima korisnika.

Vođeni krilaticom "Facebook vam pomaže da ostanete u kontaktu s ljudima", na Openbooko dodaju "želite li vi to ili ne", Will Moffat i Peter Burns stvorili su stranicu kako bi upozorili na slabu zaštitu privatnosti osobnih podataka na Facebooku.

Žele upozoriti kako je Facebook posljednjom izmjenom postavki privatnosti od 21. travnja ove godine omogućio indeksiranje profila putem API-a. API je inače namijenjen programerima koji razvijaju različite aplikacije za Facebook, a nakon posljednje promjene na Facebooku, kodovi koji se mogu koristiti za pretraživanje grupa, događaja, ali i korisnika slobodno su dostupni na stranici za developere.

Kako bi korisnici spriječili da se podaci iz njihovih profila pojavljuju u pretraživačima ili na internetu dovoljno je otići u postavke privatnosti na Facebook profilu i isključiti opciju Public Search Results.

Vezane vijesti

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Društvena mreža Facebook pristala je isplatiti 10 milijuna dolara nakon tužbe korisnika kojom ju optužuju da je koristila njihove fotografije i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika