19.05.2010. / 12:13

Autor: Hina

Slovenski mediji sve više kritiziraju populizam u kampanji oko referenduma

"Želi se posijati sumnja u stvarnu volju birača, kako se ne bi glasovalo o sporazumu o arbitraži nego o tome je li popularniji Pahor ili (nekadašnji premijer) Janša i kako bi na referendum izašlo što manje ljudi", navodi Apih

Borut PahorBorut PahorKampanja uoči slovenskog referenduma o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom, zakazanog za 6. lipnja, bliži se svojoj sredini, a u medijima je sve više kritika načina na koji se vodi, prije svega zbog naglašenih populističkih tonova koji dominiraju u polemici glavnih aktera.

Medijska strategija oporbe protiv sporazuma zasniva se na pokušaju da obeshrabri izlazak na referendum onih glasača koji su za konačno rješenje spora, a motivira one koji smatraju da je referendum prilika da se iskaže nepovjerenje sadašnjoj vladi, navodi u svom prilogu ljubljanskog "Dela" od srijede Jure Apih, bivši glavni urednik tog lista i jedan od najiskusnijih stručnjaka za politički marketing.

"Želi se posijati sumnja u stvarnu volju birača, kako se ne bi glasovalo o sporazumu o arbitraži nego o tome je li popularniji Pahor ili (nekadašnji premijer) Janša i kako bi na referendum izašlo što manje ljudi", navodi Apih.

On tvrdi da je dosadašnji tijek kampanje pokazao sliku pravog "medijskog rata" u kojemu se izlazilo i s populističkim i nacionalističkim parolama o "Sloveniji do Mirne" i "Istri koja nikad nije bila hrvatska", u čemu je prednjačila oporbena desnica. Janša u kampanji nastoji dokazati kako je Pahor neuspješan pregovarač iako je i sam imao priliku riješiti spor, a to nije učinio, pa sada Pahora optužuje za nesposobnost i "loš" sporazum, tvrdi Apih i dodaje da je osobno za rješenje graničnog prijepora i potvrdu arbitražnog sporazuma.

Apih tvrdi da oporba vladi priprema još nekoliko medijskih "udaraca" i da negativnoj kampanji ide u prilog nacionalna televizija u kojoj dominiraju urednički kadrovi koji su na svoja mjesta došli u vrijeme prijašnje vlade. To se, tvrdi on, pokazalo i u prošlotjednom sučeljavanju Janše i Pahora na državnoj televiziji, kada su Pahorovi odgovori i replike bili prekidani, dok se Janši ostavljalo više prostora za iznošenje svojih argumenata.

Ugledni kolumnist i sociolog Vlado Miheljak u ljubljanskom dnevnom listu "Dnevnik" od srijede vidi populističke note i u nastupima premijera Boruta Pahora. Kao ilustraciju navodi Pahorov razgovor za poslovni list "Finance" od utorka u kojemu je Pahor rezultat referenduma povezao sa svjetskim nogometnim prvenstvom.

Na pitanje hoće li ići u Južnu Afriku i pratiti nastupe slovenske reprezentacije, Pahor je rekao da to nije isključeno ako bi rezultat referenduma bio povoljan i da bi se tijekom prvenstva u Južnoj Africi mogao neformalno sastati s novim britanskim premijerom Davidom Cameronom. Miheljak tvrdi da je riječ o tipičnoj zloupotrebi sportskih i domoljubnih sentimenata koju bi političari trebali izbjegavati, da je mogući Pahorov odlazak u Južnu Afriku "možda jedini dobar razlog" protiv potvrde arbitražnog sporazuma na referendumu, ali da je razloga za njegovo potvrđivanje mnogo više.

U spomenutom je razgovoru za list "Finance" Pahor rekao i to da ne želi vezivati pitanje svog mjesta premijera s rezultatom referenduma, ali da bi razmislio o posljedicama ako bi sporazum na referendumu bio odbijen. Njegova ostavka, prema Pahorovim riječima, mogla bi postati opcija ako bi zbog rezultata referenduma Slovenija došla u izolaciju sa socijalnim i gospodarskim posljedicama, a on osjetio da tu situaciju ne može riješiti.

Oporba, koja se protivi arbitražnom sporazumu, također iznosi ovih dana teške kritike na račun vlade i Pahora i njihova vođenja referendumske kampanje. Pahora su tako optužili da za agitiranje koristi javne nastupe i državne proslave na kojima bi morao govoriti kao premijer. Oporba također optužuje vladu, tvrdeći da je ona objavljivanjem materijala koji govore u korist arbitražnog sporazuma na internetnim stranicama vlade djelovala pristrano i kršila zakon.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika