19.05.2010. / 17:09

Autor: Hina

Sud obio pozvati Putina kao svjedoka na suđenju Hodorkovskom

U otvorenom pismu Hodorkovski prosvjeduje jer je predsjednik države Dmitrij Medvedev nedavno potpisao odluku kojom se optuženici za gospodarski kriminal ne smiju zadržavati u pritvoru prije suđenja

Mihail HodorkovskiMihail HodorkovskiMoskovski sud pred kojim se vodi novo suđenje bivšem čelniku Jukosa Mihailu Hodorkovskom odbio je u srijedu pozvati u svojstvu svjedoka premijera Vladimira Putina, javljaju ruski mediji.

Sud je također odbacio prijedlog odvjetnika Hodorkovskog da se kao svjedoci pozovu ministar financija Aleksej Kudrin i potpredsjednik vlade Igor Sečin.

Međutim, sud je u srijedu poslao pozive čelniku Sberbanka Germanu Grefu, bivšem ministru gospodarstva i trgovine, kao i ministru industrije i trgovine Viktoru Hristenku.

Oni bi se trebali pojaviti pred sudom 21. i 22. lipnja.

Hodorkovski, bivši vlasnik Jukosa, najveće ruske naftne kompanije koja je u međuvremenu likvidirana, osuđen je 2005. na osam godina zatvora zbog utaje poreza. Protiv njega se od 2009. vodi proces i zbog optužbe za pronevjeru, pranje novca i nezakonitu preprodaju nafte. Zbog toga je prebačen u zloglasni moskovski pritvor u kojem mu se odlukama suca stalo produljuje boravak.

Hodorovski je u otvorenom pismu predsjedniku ruskog vrhovnog suda objavio u ponedjeljak da počinje štrajk glađu u znak prosvjeda protiv nezakonita produljenja njegova boravka u moskovskom pritvoru, te da će štrajkati sve dok se o tome ne izvijesti ruski predsjednik.

U otvorenom pismu Hodorkovski prosvjeduje jer je predsjednik države Dmitrij Medvedev nedavno potpisao odluku kojom se optuženici za gospodarski kriminal ne smiju zadržavati u pritvoru prije suđenja.

Hodorkovski je prekinuo štrajk glađu u srijedu nakon što je glasnogovornica Kremlja izjavila da je Medvedev obaviješten o tome.

"Smatramo da je Mihail postigao svoj cilj", rekao je njegov odvjetnik.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 19.05.10. 21:42

Nevjerojatno je kak se jednom židovu može to dešavati?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika