20.05.2010. / 10:38

Autor: Martina Čizmić

Janša:Jedino rješenje graničnog pitanja je obostrani dogovor

Janša je pozvao da se ispravi povijesna nepravda zbog koje je Slovenija 'izgubila Trst, Goricu i Istru', a čime je Hrvatska dobila 'Dalmaciju, Rijeku i Istru koje nikad nisu bile njene'

Janez JanšaJanez JanšaŠto je termin referenduma o arbitražnom sporazumu bliže, to je jača retorika između vladajuće i oporbene stranke u Sloveniji. I dok premijer Borut Pahor otvoreno zagovara arbitražni sporazum, Janez Janša jednakom žestinom zagovara njegovo odbacivanje.

Nakon što je prošlog tjedna premijer Pahor pozvao sve protivnike arbitražnog sporazuma da iznesu svoje alternative, Janša se bacio na posao.

Na tribini koju je organizirao Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije u Centru Europa u Ljubljani, okupljenima je predstavio svoje viđenje rješenja graničnog pitanja koje traje već gotovo 20 godina.

"Arbitražni sporazum na referendumu treba odbaciti jer će nam to omogućiti jedino rješenje - obostrani dogovor i to do kraja pregovora Hrvatske s Europskom unijom, odnosno u sljedeće dvije godine", rekao je Janša.

Hrvati prvo priznavali izlaz na otvoreno more, pa ga onda zanijekali

Pojasnio je kako će situacija biti još kompliciranija ukoliko arbitražni sporazum bude prihvaćen. Prema njegovom mišljenju, Slovenija će onda izgubiti izlaz na otvoreno more, a zbog toga što sporazum nije usklađen sa važećim slovenskim zakonodavstvom, biti će prouzročeno i protuustavno stanje.

Šef najveće oporbene stranke upozorio je i kako je Hrvatska Sloveniji neposredno nakon raspada Jugoslavije priznavala pravo na izlaz na otvoreno more, no to se promijenilo nakon 1992. godine.

"Slovenija je u Jugoslaviji uvijek imala nadzor na moru sve do granice međunarodnih voda. Bilo bi apsurdno da država sada, kada je u Europskoj uniji ima manje prava nego prije", istaknuo je Janša te dodao kako Hrvatska ne bi izgubila ništa kada bi Sloveniji dala pristup na otvoreno more.

"Izgubili bi samo prestiž, dok Slovenija riskira gubitak otvorenog mora, koje je oduvijek imala", pojasnio je Janša.

Ispraviti povijesnu nepravdu

Osvrnuo se i na neke izjave prema kojima granica između dviju država nije definirana te istaknuo kako to nije točno jer je dokaz za to Bijela knjiga i slovensko zakonodavstvo.

"Parlament je 2005. godine prihvatio zakon o proglašenju zaštitne ekološke zone i epikontinentalnog pojasa, prema kojem Slovenija ima teritorijalni dodir sa međunarodnim vodama. Ustavni temelj za taj zakon potvrdio je i Ustavni sud", naglasio je Janša.

Zanimljivo je kako je na kraju Janša pozvao da se ispravi povijesna nepravda zbog koje je Slovenija 'izgubila Trst, Goricu i Istru', a čime je Hrvatska dobila 'Dalmaciju, Rijeku i Istru koje nikad nisu bile njene'.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 20.05.10. 23:05

U vezi Trsta neka se Janša obrati Silviju.
"Sigurno" će ga uzeti u razmatranje.


registracija
27/8/09

Lujo1, 24.05.10. 09:04

Ovaj janez laže kao u uvijek.
Ne samo da slovenijica ("državica" bez povijesti i kulture) nikad nije imala nikakav "izlaz na otvoreno more", već ni te jadne "državice" nikada nije bilo.
I ta državice je obična laž i njezini politikanti su laž i lopovluk (Patria, Ljubljansaka banka itd.) i nije čudo kaj ih u EU zovu "kukavičje jaje"!
Fuuuuuj smradovi lopovski!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika