21.05.2010. / 19:23

Autor: Hina

Van Rompuy: Konsenzus oko uvođenja sankcija nediscipliniranim članicama

"Složili smo se oko četiri glavna cilja i o smjeru u kojem ćemo ići", rekao je Van Rompuy

Herman van RompuyHerman van RompuyPredstavnici zemalja članica EU-a i europskih institucija suglasili su se u petak oko načela uvođenja sankcija protiv onih koji ne poštuju proračunsku disciplinu te utvrdili četiri glavna cilja na kojima će raditi sljedećih mjeseci kako bi spriječili ponavljanje sadašnje krize u euro-zoni, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

"Raspravljali smo o sankcijama i mogu reći da postoji široki konsenzus oko načela da se uvedu sankcije, financijske i nefinancijske", rekao je Van Rompuy nakon završetka prvog sastanka radne skupine koja do listopada namjerava pripremiti sveobuhvatni prijedlog reformi sadašnjih pravila na kojima počiva Ekonomska i monetarna unija.

Neposlušne ostaju bez subvencija

Radnu skupinu, kojom predsjedava Van Rompuy, čine predstavnici svih 27 zemalja članica, uglavnom ministri finacija, povjerenik Europske komisije za monetarne i ekonomske poslove Olli Rehn i predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet.

Zemlje koje budu kršile odredbe o proračunskoj disciplini mogle bi ostati bez subvencija iz europskih fondova, a u tijelima EU-a mogle bi ostati bez prava glasa na najmanje godinu dana. Na sankcijama najviše inzistira Njemačka, najjače gospodarstvo u Europskoj uniji.

"Složili smo se oko četiri glavna cilja i o smjeru u kojem ćemo ići", rekao je Van Rompuy.

Četiri cilja na kojima će radna skupina nastaviti raditi su sljedeća: pojačati proračunsku disciplinu, to jest ojačati pakt o stabilnosti i rastu kako bi postao efikasniji; pronaći način za smanjenje razlika u konkurentnosti između zemalja članica, što je nužno radi ravnomjernog razvoja unutar EU-a i unutar euro-zone; razviti efikasan mehanizam za rješavanje kriza kako bi se ubuduće EU mogla nositi s problemima poput današnjih u euro-zoni; pojačati ekonomsko vladanje u institucionalnom smislu kako bi zemlje članice vodile usklađenije gospodarske politike.

Van Rompuy je potvrdio da je na sastanku spomenuta zamisao da se dio nacionalnih dugova pretvori u neku vrstu kolektivnog duga iz kojeg bi stajala EU kao cjelina, ali da o tome nije bilo rasprave.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
23/8/09

xaron, 21.05.10. 19:37

Ova EU puca po svim savovima bas kao i njegova
( Van Rompuy-eva ) Belgija. Njemu bi bilo pametnije da prvo sredi svoju ( Belgiju ) drzavu pa
da onda ide "sredjivati" ostale. Cirkus EU ide
dalje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika