25.05.2010. / 18:49

Autor: Martina Čizmić

Iustitia et pax Slovenije: Pozdravljamo sporazum, ali mogli bi izgubiti more

Komisiju prije svega zabrinjava činjenica da je 'za Sloveniju izlaz na otvoreno more od vitalnog značenja i može ga izgubiti, dok za Hrvatsku nema nikakve opasnosti'

I slovenski biskupi pomno prate događaje oko arbitražnog sporazumaI slovenski biskupi pomno prate događaje oko arbitražnog sporazumaKomisija Slovenske biskupske konferencije, Iustititia et pax, pozvala je Slovence da izađu na referendum o arbitražnom sporazumu i odgovorno na temelju vlastite prosudbe glasaju o pitanju koje su trebali riješiti političari.

"Mogli bismo se upitati ne bi li bilo bolje da su političari preuzeli odgovornost koja im je bila povjerena na izborima i odlučili u parlamentu. Sada, kad je to prepušteno odluci građana na referendumu, građani moraju na sebe preuzeti tu odgovornost. Na referendumu moramo sudjelovati i glasovati odgovorno", navodi se u izjavi.

Jedan od članova komisije Ivan Kukar, za slovensku televiziju PopTV rekao je kako Komisija i slovenska crkva ne podupiru arbitražni sporazum.

"Crkva, kako slovenska tako i Vatikan, podupiru sporazum koji će dovesti do pravednog rješenja granice. Takva granica, koja će biti odlučena na temelju ovog sporazuma, vrlo vjerojatno neće donijeti pravedno rješenje, što bi moglo dovesti do niza dugotrajnih sporova i zavade među narodima", rekao je.

Komisiju prije svega zabrinjava činjenica da je 'za Sloveniju izlaz na otvoreno more od vitalnog značenja i može ga izgubiti, dok za Hrvatsku nema nikakve opasnosti'.

"U svom nastojanju za miran suživot i prijateljstvo između dvaju naroda svjesni smo da se i mir i prijateljstvo mogu sačuvati samo ako granica koju tek treba odrediti bude pravedna i ako se zbog nje ni jedan ni drugi narod ne bude osjećao izigranim", navodi se u izjavi.

Vezane vijesti

HBK: Javna rasprava i referendum o bitnim pitanjima

HBK: Javna rasprava i referendum o bitnim pitanjima

Komisija HBK Iustitia et pax u svom je posljednjem zaključku izrazila zabrinutost za stanje u hrvatskom društvu, ali i pokušala ukazati na pravo… Više

Komentari

registracija
10/11/07

Pandurantt, 25.05.10. 21:16

Naravno da če biti pravedna , pa sudovi i sude po pravu i zakonu...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika