26.05.2010. / 09:50

Autor: Martina Čizmić

BP iz skandala u skandal: Nakon Meksičkog zaljeva, curi i na Aljaski

Lokalne vlasti pokušavaju zaustaviti curenje i riješiti problem, no kritičari već upiru prstom u BP koji je vlasnik naftovoda. Naime, do pogreške je došlo nakon cijelog niza manjih na koje nitko nije obraćao pozornost

BP je ovih dana u središtu kritikaBP je ovih dana u središtu kritikaBritanska naftna kompanija British Petroleum ostati će zapamćena kao najveći pehist u povijesti naftnih kompanija. Nakon što je naftna platforma u Meksičkom zaljevu eksplodirala i potonula, a što je uzrokovalo nekontrolirano istjecanje nafte iz bušotine, novi se problem pojavio na Aljaski.

Reuters izvještava kako je na naftovodu Trans-Alaska došlo do greške, zbog čega je nekoliko tisuća litara nafte isteklo u pomoćne kontejnere. No, postoji bojazan da oni neće moći zadržati svu naftu koja i dalje istječe.

Lokalne vlasti pokušavaju zaustaviti curenje i riješiti problem, no kritičari već upiru prstom u BP koji je vlasnik naftovoda. Naime, do pogreške je došlo nakon cijelog niza manjih na koje nitko nije obraćao pozornost.

I dok u Londonu zbrajaju gubitke i troškove čišćenja naftne mrlje koja polako prijeti i Atlantskom oceanu, na udaru se našla i američka administracija. Predsjednika Obamu optužuje se da se distancirao od cijelog problema i nije dovoljno brzo reagirao, a njegovu administraciju da su godinama popuštali naftnim lobijima i zanemarivali sigurnosna pravila.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika