26.05.2010. / 16:17

Autor: Hina

Mostar: Biskupi iz RH i BiH za sudjelovanje prognanih Hrvata na izborima

U priopćenju se dodaje da komisije dviju biskupskih konferencija "porade na tome da što veći broj prognanih glasuje na predstojećim izborima kako bi izabrali one koji će raditi na njihovu povratku i obnovi domova iz kojih su prognani ili izbjegli"

Mostar (Wikipedia)Mostar (Wikipedia)Na zajedničkom zasjedanju u Mostaru biskupi Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije BiH (BK BiH) zatražili su od crkvenih institucija da potaknu prognane Hrvate iz BiH da se registriraju i glasuju dopisnim putem na listopadskim izborima u toj zemlji, priopćeno je u srijedu iz tajništava dviju biskupskih konferencija.

Na kraju jučer završenog dvodnevnog zasjedanja biskupi su zadužili komisije "Justitia et pax" dviju biskupskih konferencija da temeljito prouče pitanje registracije za glasovanje poštom za izbore u BiH.

U priopćenju se dodaje da komisije dviju biskupskih konferencija "porade na tome da što veći broj prognanih glasuje na predstojećim izborima kako bi izabrali one koji će raditi na njihovu povratku i obnovi domova iz kojih su prognani ili izbjegli".

Biskupi dviju konferencija upoznati su i s onim što je dosad učinjeno na prikupljanju podataka o žrtvama koje su ubijene iz mržnje prema vjeri, napose nakon Drugoga svjetskog rata, kako bi se na razini Crkve u hrvatskom narodu napravio martirologij.

Kako je priopćeno iz tajništava biskupskih konferencija Hrvatske i BiH, HBK je izišao u susret zamolbi biskupa iz BiH te je dao izdavačka prava BK BiH za tiskanje vjeronaučnih udžbenika u BiH.

Biskupi su razmatrali i pitanja rada Papinskih misijskih djela za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, Zavoda sv. Jeronima u Rimu i više drugih zajedničkih pitanja, poput rada za inozemnu pastvu.

Vezane vijesti

HBK: Javna rasprava i referendum o bitnim pitanjima

HBK: Javna rasprava i referendum o bitnim pitanjima

Komisija HBK Iustitia et pax u svom je posljednjem zaključku izrazila zabrinutost za stanje u hrvatskom društvu, ali i pokušala ukazati na pravo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika