26.05.2010. / 19:32

Autor: Hina

Rusija gubi strpljenje s Iranom i osuđuje Ahmadinedžadovu 'demagogiju'

"Nitko nije uspio zadržati autoritet koristeći se političkom demagogijom", rekao je diplomatski savjetnik Kremlja Sergej Prihodko

Mahmud AhmadinedžadMahmud AhmadinedžadRusija je otvoreno u srijedu kritizirala "političku demagogiju" iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji se nadao potpori Moskve i Washingtona za svoju ponudu zamjene uranija.

Moskva je tradicionalno podupirala Iran u sukobu sa Zapadom kad je riječ o iranskom nuklearnom programu, ali ju sve više ljuti nepredvidivo iransko stajalište.

"Nitko nije uspio zadržati autoritet koristeći se političkom demagogijom", rekao je diplomatski savjetnik Kremlja Sergej Prihodko na upit o izjavama iranskog predsjednika kojima je kritizirao stajalište ruskog predsjednika o iranskom nuklearnom programu.

Ahmadinedžad je već kritizirao stajalište Dmitrija Medvedeva optuživši ga da je na strani iranskih neprijatelja od prije 30 godina.

Unatoč novom iranskom prijedlogu Vijeće sigurnosti UN-a je 18. svibnja razmotrilo novi projekt sankcija protiv Irana, koji su sastavile Sjedinjene Američke Države i potvrdile druge sile uključene u pregovore s Iranom (Kina, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka).

Ahmadinedžad je u srijedu zatražio da SAD i Rusija podupru nuklearni sporazum Irana, Turske i Brazila, nazvavši ga zadnjom "prilikom" za rješenje razmirica s velikim silama.

"Sporazum o razmjeni goriva najbolja je prilika. Napravili smo velik korak naprijed i rekli nešto vrlo važno. Nema više izvlačenja", kazao je Ahmadinedžad u televizijskoj izjavi, obraćajući se američkom i ruskom predsjedniku.

Američki predsjednik Barack Obama "trebao bi biti svjestan da mu Iranci, ako ne prihvati ovu priliku, neće pružiti drugu", kazao je Ahmadinedžad.

Sporazum između Irana, Turske i Brazila, potpisan 17. svibnja u Teheranu, predviđa zamjenu 1200 kilograma niskoobogaćenog (3,5 posto) iranskog uranija za 120 kilograma visokoobogaćenog (20 posto) uranija koji bi trebala osigurati Bečka skupina zemalja kad se usklade sve pojedinosti. Iran će taj uranij upotrijebiti u reaktoru u medicinske svrhe, a zamjena bi se trebala organizirati u Turskoj.

No zapadne zemlje, koje smatraju da Iran obogaćuje uranij kako bi izradio nuklearno oružje - što Teheran uporno niječe - sumnjaju u valjanost sporazuma, koji se temelji na sedam mjeseci staru prijedlogu koji je zagovarala IAEA, objašnjavajući to činjenicom da su zalihe niskoobogaćenog uranija u Iranu u međuvremenu znatno porasle pa je Teheranu možda ostalo dostatno i za izradu nuklearne bojne glave.

Zbog toga je SAD prošli tjedan uspio dobiti pristanak svih zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a, uključivo Rusiju i Kinu, o izradi prijedloga nove rezolucije s novim sankcijama Iranu.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika