27.05.2010. / 10:56

Autor: Martina Čizmić

I službeno je: Apple je najveća tvrtka na svijetu u IT industriji

Iako je Appleova imovina skuplja od Microsoftove, Gatesova tvrtka i dalje bilježi veću dobit

Steve Jobs i Bill GatesSteve Jobs i Bill GatesRivalstvo između Applea i Microsofta dugo je koliko i njihovo postojanje. Steve Jobs s jedne i Bill Gates s druge strane, s pravom mogu reći da su obilježili informatičku industriju.

Do sada je Microsoft uvijek bio korak ispred Applea, prije svega zahvaljujući činjenici da su njegovi Windowsi najčešće korišteni operativni sustav na svijetu. No, posljednjih se godina stvari pomalo mijenjaju.

Apple je iPhoneom napravio revoluciju, a dodatne prihode osigurao im je App store i iTunesi.

Prema službenim podacima Appleova imovina danas vrijedi 222 milijarde dolara, dok je Microsoftova dosegla 219 milijardi dolara.

No, unatoč tome, Microsoft i dalje bilježi veću dobit od Applea. Tako je prošle godine zabilježio dobit od 14,6 milijardi dolara, dok je Apple imao skromnih 5,7 milijardi dolara.

Zanimljivo je da se Apple na vrh digao gotovo s ruba bankrota gdje se nalazio prije desetak godina. Tada je na čelo zasjeo Jobs i Apple vratio na kartu svijeta 2001. godine kada je lansiran mp3 player iPod.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika