28.05.2010. / 21:20

Autor: Ana Smrečki, Hina

Sever: Izmjene Zakona o radu znače 'lomljenje radništva i sindikata u Hrvatskoj'

"Ovakve izmjene Zakona o radu izravan su udar na radništvo i na kolektivno pregovaranje. Ono što smo mukom stekli u ratnim vremenima sada Vlada jednim zakonskim potezom briše", poručio je Sever iz Splita

"Možemo očekivati svesindikalni sabor te poziv na organiziranje referenduma da se radništvo izjasni što misli o takvim izmjenama zakona""Možemo očekivati svesindikalni sabor te poziv na organiziranje referenduma da se radništvo izjasni što misli o takvim izmjenama zakona"Nakon što je Vlada na današnjoj sjednici u saborsku proceduru poslala izmjene Zakona o radu prema kojemu se svi kolektivni ugovori mogu raskinuti u roku od mjesec dana stigle su i oštre reakcije od čelnika Nezavisnog sindikata Hrvatske Krešimira Severa. Iz Splita je najavio moguće raspisivanje referenduma o predloženim izmjenama Zakona o radu.

Sever očekuje referendum, ali i prosvjede

«Možemo očekivati svesindikalni sabor te poziv na organiziranje referenduma da se radništvo izjasni što misli o takvim izmjenama zakona. Mogu se očekivati prosvjedi i štrajkovi. Ovakve izmjene Zakona o radu izravan su udar na radništvo i na kolektivno pregovaranje. Ono što smo mukom stekli u ratnim vremenima sada Vlada jednim zakonskim potezom briše», poručio je Sever, koji ocjenjuje da su sindikati stavljeni u poziciju da zajednički djeluju.

Lomljenje radništva i sindikata

Smatra da se predloženim vladinim izmjenama zakona stvaraju uvjeti da se svaki puta u kolektivnom pregovaranju kreće ispočetka, pri čemu poslodavci mogu neprekidno odugovlačiti s pregovorima. Istodobno, Sever poručuje da vladin prijedlog izmjena Zakona o radu znači 'lomljenje radništva i sindikata u Hrvatskoj'.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 28.05.10. 21:51

a nego šta si mislio


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika