31.05.2010. / 07:20

Autor: Hina

Referendum o arbitraži: Pahor i Janša na suprotnim pozicijama

Po riječima Janše, Slovenija bi arbitražom mogla dobiti samo dio Savudrijske vale i ostala bi bez teritorijalnog izlaza na otvoreno more kakav je po Janšinim riječima imala prilikom osamostaljenja

Janez Janša i Borut PahorJanez Janša i Borut PahorSlovenski premijer Borut Pahor i čelnik oporbe Janez Janša ostali su na potpuno suprotstavljenim pozicijama oko arbitražnog sporazuma s Hrvatskom u jednom od svojih zadnjih sučeljavanja u nedjelju na televizijskoj postaji POP-TV.

Pahor je rekao da taj sporazum zaokružuje nacionalni program osamostaljivanja Slovenije, dok je Janša rekao da je Pahor napravio ustupak hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor i da je arbitraža za Sloveniju "kapitulacija".

"Slovenskim biračima natovareno je teško breme, ali ja sam uvjeren da će se i ovaj put odlučiti pravilno i tako zaokružiti program osamostaljivanja", rekao je Pahor, koji je u sučeljavanju s Janšom još jednom pozvao birače da u nedjelju 6. lipnja glasuju za potvrdu arbitražnog sporazuma, te referendum o arbitraži usporedio s glasovanjem Slovenaca za samostalnu državu prije 20 godina, te sa onima na kojima se glasovalo za ulazak u EU i NATO.

Arbitražni sporazum po Pahorovim riječima omogućit će da Slovenija dobije određenu i "poštenu" granicu s Hrvatskom, a ujedno će omogućiti da se riješi spor koji je otežavao uspostavu što boljih odnosa sa susjednom državom i "trajan mir" na ovim prostorima.

Oporbeni prvak i nekadašnji premijer Janša izjavio je pak u polemičkom nastupu s Pahorom da arbitražni sporazum predstavlja "kapitulaciju" prema hrvatskoj politici koja u graničnom sporu sa Slovenijom nikad nije željela pristati na "načelo pravednosti" u rješenju spora i da ga Pahor pogrešno predstavlja kao uspjeh svoje politike.

"Arbitražni sporazum nema pozitivnu bilancu, ne radi se o tome koliko njime možemo dobiti nego o tome koliko njime možemo izgubiti", rekao je Janša, pozivajući birače da u nedjelju 6. lipnja glasuju protiv arbitražnog sporazuma.

Po riječima Janše, Slovenija bi arbitražom mogla dobiti samo dio Savudrijske vale i ostala bi bez teritorijalnog izlaza na otvoreno more kakav je po Janšinim riječima imala prilikom osamostaljenja.

Janša je biračima rekao da postoje alternative arbitraži ako se sporazum o arbitraži u nedjelju odbaci, no Pahor je ponovio da su ta obećanja nerealna i da bi se slovenska politika našla u neugodnoj situaciji ako birači odbiju za Sloveniju povoljan način određivanja granice.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

registracija
21/3/10

arcanius, 31.05.10. 08:28

eto dokaza da Slovenci nam nisu braća niti ikad budu bila!.....
nisu dio Slavenskih naroda.... a tako se i ponašaju!....


registracija
29/11/09

Ivis, 31.05.10. 09:01

Izgubili su svoj "STIK", jednako kao i mi nase "stikove", sa Italijom i Ausrijom. Jansza prica svoju pricu!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika