31.05.2010. / 10:44

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Video: Izrael napao humanitarce, 10 mrtvih - 'Nepopravljive posljedice napada'

"Incident koji se dogodio na otvorenom moru predstavlja očito kršenje međunarodnog zakona i mogao bi imati nepopravljive posljedice po naše bilateralne odnose", dodaje se u priopćenju

Foto: ReutersFoto: ReutersTurska je upozorila Izrael na "nepopravljive posljedice" po bilateralne odnose, nakon izraelskog napada na flotilu koja je prevozila pomoć u Gazu, a u sastavu koje su bila i dva turska broda, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova.

"Snažno osuđujemo ovaj izraelski nehumani potez", priopćilo je ministarstvo.

"Incident koji se dogodio na otvorenom moru predstavlja očito kršenje međunarodnog zakona i mogao bi imati nepopravljive posljedice po naše bilateralne odnose", dodaje se u priopćenju.

Turska je nakon izraelskog napada na flotilu pozvala izraelskog veleposlanika u Ankari u ministarstvo vanjskih poslova gdje će mu biti "uručena najoštrija prosvjedna nota", rekao je jedan turski diplomat.

Podpredsjednik turske vlade Bulent Arinc sazvao je hitan sastanak s visokim dužnosnicima, među kojima su ministar unutarnjih poslova, zapovjednik mornarice i zapovjednici vojnih operacija, objavila je turska novinska agencija Anatolija.

Arinc zamjenjuje premijera Tayyipa Erdogana koji se nalazi u posjetu Čileu.

Policija je pojačala sigurnosne mjere ispred izraelskoga veleposlanstva u Ankari gdje se okupilo nekoliko desetaka prosvjednika.

Pripadnici postrojbe izraelske mornarice zapucali su kada su ih neki članovi flotile napali sjekirama i noževima, javila je privatna izraelska televizija.

Prema prvim izvješćima, najmanje 10 aktivista je poginulo dok ih je 30-ak ranjeno.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika