02.06.2010. / 07:22

Autor: Hina

Oprezne izjave: Vatikan izraelsku okupaciju smatra "nepravednom politikom"

"Neke kršćanske fundamentalističke skupine Svetim pismom opravdavaju politiku nametnutu Palestincima, čime samo otežavaju položaj arapskih kršćana", stoji u tekstu

Papa Benedikt XVI.Papa Benedikt XVI.Vatikan je izraelsku okupaciju nazvao "nepravednom politikom koja je nametnuta Palestincima", po radnom dokumentu za sinodu o Bliskom istoku, dijelove koje je u utorak prenijela talijanska agencija Ansa.

Pripremni dokument za sinodu o Bliskom istoku, koja će se održati od 10. do 24. listopada u Vatikanu, trebao bi biti objavljen u nedjelju tijekom putovanja pape Benedikta XVI. na Cipar. Jedan od glasnogovornika Vatikana, otac Ciro Benedettini, odbio je potvrditi dijelove koje je objavila Ansa i naglasio da je tekst "pod embargom".

Otežan položaj arapskih kršćana

"Izraelska okupacija palestinskih područja svakodnevno otežava slobodu kretanja, gospodarstvo, društveni i vjerski život stanovništva", upozorava taj dokument.

"Neke kršćanske fundamentalističke skupine Svetim pismom opravdavaju politiku nametnutu Palestincima, čime samo otežavaju položaj arapskih kršćana", stoji u tekstu.

Vatikan se tako izjasnio dan nakon izraelskog napada na brodovlje s humanitarnom pomoći u blizini Gaze, koji je osudila međunarodna zajednica.

Otac Lombardi je u ime Vatikana ocijenio taj napad "tužnim i zabrinjavajućim događajem na Bliskom istoku". Dokument za sinodu upozorava na težak položaj kršćana i na regionalne sukobe, navodi Ansa.

Izraelski specijalci napali su u ponedjeljak šest brodova na kojima se nalazilo nekoliko stotina propalestinskih aktivista pošto su naišli na otpor u pokušaju da presretnu brodovlje.

Po podatcima izraelske vojske, devet putnika je ubijeno i sedam vojnika ranjeno u sukobu na turskom trajektu "Mavi Marmara", najvećem od šest brodova koji su prevozili 600 ljudi.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika