06.06.2010. / 19:29

Autor: Martina Čizmić

Preliminarni rezultati: 51,5 posto Slovenaca glasalo za sporazum

Predsjednik Danilo Tuerk je nakon glasanja podsjetio kako je ovo važan dan za Sloveniju jer može napraviti važan korak u rješavanju odnosa sa Hrvatskom na potpuno novi način

Premijer Pahor može odahnutiPremijer Pahor može odahnutiOdmah po zatvaranju birališta u Sloveniji, Državno izborno povjerenstvo objavilo je prve preliminarne rezultate. Oni su dobiveni od veleposlanstava u kojima je glasovanje na referendumu obavljeno ranije te od ranije pristiglih glasova putem pošte.

Od 19 419 glasova koji su prebrojeni a pristigli su iz inozemstva, te nešto više od 45 tisuća iz Slovenije, 59,19 posto glasača podržalo je sporazum o arbitraži kojim bi se trebala riješiti granica između Hrvatske i Slovenije.

Tim glasovima sada se trebaju pribrojiti i ostali glasovi sa birališta u Sloveniji.

Nakon što je prebrojano 99 posto svih glasova čini se izvjesnim kako su Slovenci potrvdili sporazum. Za sporazum je na referndumu glasovalo oko 367 tisuća Slovenaca ili 51,5 posto, a protiv je bilo 346 tisuća ili 48,5 posto građana Slovenije.

Tijekom dana mediji su izvještavali o relativno slabom odazivu na birališta. Iako se prognoziralo da će na referendum izaći oko 45 posto birača, no do 19 sati to je učinilo tek nešto više od 31 posto.

Predsjednik Danilo Tuerk je nakon glasanja podsjetio kako je ovo važan dan za Sloveniju jer može napraviti važan korak u rješavanju odnosa sa Hrvatskom na potpuno novi način.

Premijer Borut Pahor, najveći zagovornik arbitražnog sporazuma, upozorio je kako se radi o povijesnoj odluci.

"Ukoliko sporazum bude prihvaćen, na obzoru mogu vidjeti samo pozitivnu budućnost, ne samo za Sloveniju, nego i Hrvatsku, cijelu regiju i EU, ali i za ugled Slovenije u svijetu", rekao je Pahor.

S druge strane, najveći protivnik sporazuma, šef oporbe Janez Janša istaknuo je kako se Slovenci ne bi trebali dijeliti zbog referenduma te da ni jedna vlada to ne bi smjela dopustiti.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika