07.06.2010. / 11:10

Autor: Hina

Slovenski tisak: Janša je najveći gubitnik, ali ni Pahor nema razloga za slavlje

"Glavni uzrok zbog kojega su građani većinski odlučili podržati arbitražu jest to da im je preko glave neuspješnih pokušaja bilateralnog rješenja spora i jer smatraju da granično pitanje treba skinuti kao teret sa međusobnih odnosa", navodi "Dnevnik" u komentaru

Borut Pahor i Janez Janša (Foto: Reuters)Borut Pahor i Janez Janša (Foto: Reuters)Tijesna pobjeda zagovornika arbitražnog sporazuma na nedjeljnom referendumu u Sloveniji praktično znači da je nakon 18 godina zacrtan put za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom, navode u ponedjeljak slovenski dnevnici, ali analiziraju i posljedice rezultata na položaj vlade premijera Boruta Pahora.

"Referendum će ostati u kolektivnom povijesnom pamćenju po nemilosrdnoj kampanji koja nije zabilježena u slovenskoj političkoj povijesti i po emocionalnoj manipulaciji u kojoj su se zagovornici arbitražnog sporazuma nazivali izdajnicima i kolaborantima", tvrdi u komentaru ljubljansko "Delo".

Po ocjeni "Dela", za tijesan, ali pozitivan rezultat referenduma zaslužni su politički pragmatizam povezan s interesima slovenskog gospodarstva, ali i to što su se birači s godinama zasitili stalnog ponavljanja graničnih prijepora.

"Vlada je na referendumu uspjela, ali bi drukčiji rezultat bio da se glasovalo o vladi, a ne arbitražnom sporazumu. Pahor koji je u svom stilu vodio cijelu stvar još od nesretne blokade Hrvatske prošle godine zato ne može biti prozvan pobjednikom izbora. No, jasno je da je glavni gubitnik referenduma oporbeni prvak Janez Janša koji vezivanjem emocija birača na granična pitanja nije uspio uvjeriti većini da sporazum treba odbaciti", navodi "Delo".

List preporučuje političarima da se sada opet ujedine u projektu prikupljanja argumenata za arbitražu.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" tvrdi da je tijesan ishod referenduma očekivan, ali da su smiješni pokušaji opozicije da rezultat zbog toga relativiziraju.

"Glavni uzrok zbog kojega su građani većinski odlučili podržati arbitražu jest to da im je preko glave neuspješnih pokušaja bilateralnog rješenja spora i jer smatraju da granično pitanje treba skinuti kao teret sa međusobnih odnosa", navodi "Dnevnik" u komentaru.

"Pahor je na referendumu uspio, a napadi oporbe na arbitražni sporazum i Pahora će se nastaviti. Već sutradan u središte će opet doći pitanje strukturnih reforma. Nezadovoljstvo radnika, umirovljenika, studenata i drugih neće biti ništa manje zato jer je Pahor uspio na referendumu o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom", navodi ljubljanski "Dnevnik".

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika