07.06.2010. / 12:34

Autor: Nacionalova redakcija , Deutsche Welle

Der Spiegel: Karadžić na sve moguće načine pokušava odugovlačiti sa suđenjem

Bivši vođa bosanskih Srba je već više puta do sada pokušao da u Haškom tribunalu odloži nastavak suđenja. Karadžić je također zatražio da Berlin dostavi dokumente o nekadašnjoj njemačkoj politici prema bivšoj Jugoslaviji

Radovan KaradžićRadovan KaradžićNjemački politički magazin "Der Spiegel" u svom se posljednjem izdanju pozabavio suđenjem za ratne zločine bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karađiću. Pišu kako je Karadžić do sad već nekoliko puta pokušavao odugovlačiti sa suđenjem, a u posljednjem pokušaju zatražio je da Berlin i njemačka Vlada dostave dokumente o njemačkoj politici prema bivšoj Jugoslaviji.

U tekstu pod naslovom „Karadžićev poker" - između ostalog - piše:

„Već više puta je bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić pokušavao usporiti proces pred UN-ovim sudom za ratne zločine u Den Haagu. Karadžić je uspio da već sami početak procesa odgodi za gotovo pet mjeseci. On sada traži novo odgađanje kako bi proučio ratni dnevnik Ratka Mladića. Karadžić također zahtijeva i da njemačka vlada dostavi dokumente o njenoj politici prema bivšoj Jugoslaviji. Dokumenti bi navodno trebali dokazati da rat u Bosni i Hercegovini nije inicirao Karadžić kako bi protjerao tamošnje muslimane, već Zapad koji je time pokrenuo raspad bivše Jugoslavije", piše, među ostalim, njemački magazin.

Karadžić traži dokumente i o djelovanju BND-a u regiji

„Der Spiegel" također navodi da bi „Berlin trebao dostaviti i snimke sa susreta predstavnika njemačke vlade sa vođama bosanskih Srba, Bošnjaka i Hrvata, zatim papire o isporuci njemačkog oružja Bosni te o djelovanju njemačke obavještajne službe, BND-a, u regiji. Slični dokumenti se također traže i iz Francuske, Hrvatske i Irana".

"Prema riječima Karadžića, i Bošnjaci u Srebrenici su također bili naoružavani." "Der Spiegel" podsjeća da su "Srbi u Srebrenici, u najvećem masakru za vrijeme rata na tim prostorima, ubili oko 8.000 Bošnjaka. Zauzimanje Srebrenice, prema navodima Karadžića, nije bilo toliko iznenađujuće za Zapad kako je on to najprije mislio. Karadžićev odvjetnik iz Srbije Goran Petronijević navodi za magazin "Der Spiegel" da bivši vođa bosanskih Srba za sve svoje optužbe ima dokaze - pored ostalog - i za isporuku oružja iz Njemačke. Berlin do sada nije želio Haaškom sudu dostaviti tražene dokumente polazeći od toga da ni Washington o tome za sada nije dao nikakve informacije. Optuženi Karadžić je u svakom slučaju i od Sjedinjenih Američkih Država zahtijevao odgovarajuće dokumente. No, kako navodi "Der Spiegel", u suštini je, prema prvobitno predviđenom planu, Haaški sud je još ove godine treba okončati svoj posao, tako da svako odugovlačenje procesa protiv Radovana Karadžiću ide na ruku bivšeg vođe bosanskih Srba", piše njemački magazin.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 08.06.10. 05:31

Cuo sam da ga zovu u Izrael jer im jedan lazljivac takog kalibra sada treba posto su im domaci lazljivci popusili nakon masakra turaka u medjunarodnim vodama. Rale je uvijek bio poznat kao vrsni lazljivac i lunatik, a totalno izludjela drzava Izrael koja drzi okidac na nekih 200 atomskih bojevih glava i trenutno prijeti cijelome svijetu zasigurno treba psihijatra Karadzicevog kalibra, a i po ratnim zlocinima su blizu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika