09.06.2010. / 07:41

Autor: Hina

UN, Nijemci i Talijani traže međunarodnu istragu o izraelskom napadu na flotilu

Izraelci su odbili UN-ov poziv za pokretanjem međunarodne istrage o tom napadu, odgovorivši kako namjeravaju provesti vlastitu istragu

Ban Ki-moonBan Ki-moonGlavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u utorak je zatražio "vjerodostojno međunarodno sudjelovanje" u istrazi, što su je pokrenuli Izraelci, o napadu njihove vojske na brodove koji su prevozili humanitarnu pomoć namijenjenu Gazi, a u kojemu je poginulo devet Turaka.

Glavni tajnik smatra da bi "vjerodostojno međunarodno sudjelovanje bilo iznimno važno kako bi se realizirala brza, vjerodostojna, nepristrana i transparentna istraga" o napadu koji se dogodio 31. svibnja.

Njemačka i Italija u utorak su također zatražile da posrednici međunarodnoga Kvarteta za Bliski istok sudjeluju u "transparentnoj i neutralnoj istrazi o izraelskom napadu na flotilu koja je prevozila pomoć za Gazu". Izraelci su odbili UN-ov poziv za pokretanjem međunarodne istrage o tom napadu, odgovorivši kako namjeravaju provesti vlastitu istragu.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle i njegov talijanski kolega Franco Frattini su nakon sastanka u Berlinu izvijestili kako žele da se organizira međunarodna istraga, ocijenivši da je to "u interesu Izraela".

"Smatramo da se mora organizirati transparentna i neutralna istraga uz sudjelovanje međunarodnih elemenata, a naše je mišljenje da u svemu trebaju sudjelovati predstavnici Kvarteta", rekao je Westerwelle, dodavši kako je "blokada pomoći za Gazu neprihvatljiva".

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika