09.06.2010. / 07:43

Autor: Hina

Video: Španjolski opći štrajk pretvorio se u prosvjed protiv vladinih reformi

Španjolski sindikati izvijestili su da su spremni na veliki opći štrajk ukoliko reforme budu ugrožavale radnička prava

Španjolska sve više podsjeća na Grčku (Reuters)Španjolska sve više podsjeća na Grčku (Reuters)Oko 8.000 Španjolaca zaposlenih u javnome sektoru u utorak se okupilo na prosvjedu u glavnome gradu Madridu, želeći na taj način izraziti nezadovoljstvo zbog oštrih mjera španjolske vlade i drastičnog rezanja plaća, a prosvjed je ocijenjen kao neka vrsta testa prije organiziranja općeg štrajka protiv reformi vlade.

Okupljanje, koje je zamišljeno kao veliki opću štrajk u cijeloj zemlji, završilo je kao prosvjed u kojemu je, u Madridu, prema procjeni policije sudjelovalo oko 8.000 ljudi, izvijestila je državna tajnica za javne službe Consuelo Rumi. U Barceloni se, izvijestila je policija, okupilo oko 30.000 prosvjednika. Na štrajk i prekid rada španjolski su sindikati pozvali 2,6 milijuna zaposlenih u javnome sektoru.

Španjolski sindikati izvijestili su da su spremni na veliki opći štrajk ukoliko reforme budu ugrožavale radnička prava. "Predstavljamo veliku većinu stanovnika ove zemlje i znamo da postoje i druga rješenja umjesto ovih oštrih mjera što ih je donijela vlada", rekao je okupljenima u središtu Madrida predsjednik najvećeg sindikata Comisiones Obreras, Ignacio Toxo.

"Ako vlada nastavi provoditi reforme kojima će se kršiti radnička prava, bez sumnje će se organizirati veliki opći štrajk, a vladi mora biti jasno da će mu se odazvati velik broj stanovnika", rekao je Toxo.

Zaposleni u javnom sektoru u Španjolskoj počeli su 24-satni štrajk u utorak u znak prosvjeda protiv smanjenja plaća u sklopu novih vladinih mjera štednje, čiji je cilj smanjiti veliki proračunski deficit. Ovo je trebao biti prvi veliki štrajk radnika s kojim se suočava socijalistički premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero otkako je preuzeo vlast 2004.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika