10.06.2010. / 16:56

Autor: Ivica Medo

'Dark horse' Svjetskog prvenstva: Samo Antić Srbiju spašava

Antića mnogi smatraju za jednog od najboljih srpskih trenera u povijesti, a priznati je stručnjak i europskim razmjerima, posebice u Španjolskoj. Jedini je trener koji je trenirao tri najveća španjolska kluba Real Madrid, Barcelonu i Atletico Madrid, s kojim je i ostvario najveće uspjehe osvojivši španjolsko prvenstvo i Kup kralja 1996

Radomir Antić izbornik SrbijeRadomir Antić izbornik Srbije"Srbija bi mogla biti najveće ugodno iznenađenje Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici. Imaju odlične nogometaše, vjerujem da bi mogli daleko dogurati", izjavio je nedavno menadžer Manchester United Alex Ferguson, u čijoj momčadi nastupaju dva srpska reprezentativca Nemanja Vidić i Zoran Tošić, koji je trenutačno na posudbi u Kölnu.

"Želim mojim igračima da se iz Južnoafričke Republike vrate u dobrom raspoloženju", poručuje jedan od najboljih svjetskih trenera u posljednjih dvadesetak godina.

Srbija će u Južnoj Africi po prvi put nastupiti na nekoj velikoj nogometnoj smotri kao neovisna država, a srbijanska javnost podijeljena je u predviđanjima što bi "orlići" mogli napraviti na SP-u.

Kao i mnogo puta do sada u Srbiji se mijenja raspoloženje javnosti od euforije do fatalizma u samo nekoliko dana, kao što je bilo u kvalifikacijama uoči i nakon uzvratne utakmice s Francuskom u Beogradu. Dok neki očekuju prolaz do polufinala argumentirajući to s tezom da je skupina, u kojoj se uz Srbiju nalaze Njemačka, Gana i Australija, osrednje snage, te dobrim ždrijebom u drugom krugu, drugi smatraju kako će na vidjelo opet izaći međusobne razmirice nogometaša i želja za samoisticanjem kako bi se došlo do što unosnijih ugovora nakon prvenstva. Kritike su se dodatno pojačale nakon što je Novi Zeland šokirao Srbiju u nedavnoj prijateljskoj utakmici uoči Svjetskog prvenstva pobijedivši u Klagenfurtu 1:0, no na toj utakmici momčad Radomira Antića nastupila je bez svoje četvorice najboljih igrača.
Pesimisti izvlače iz arhiva neuspjehe bivše jugoslavenske reprezentacije i kasnije srpskocrnogorske, posebice debakl s posljednjeg SP 2006. u Njemačkoj, kada je Argentina pobijedila Srbiju i Crnu Goru sa 6:0 u skupini, no oni optimističniji vjeruju kako se gubitnički mentalitet iz prijašnjih državnih tvorevina neće ponoviti pod srpskom nacionalnom zastavom i grbom.

Trezveno analizirajuću šanse Srbije na SP-u treba krenuti od činjenice da posljednjih uspjesi hrvatskih istočnih susjeda nisu plod slučajnosti, već dugogodišnjeg odličnog rada u omladinskim uzrastima.

Današnju srpsku reprezentaciju mahom sačinjavaju igrači koji su na U-21 Europskom prvenstvu 2007. izgubili tek u finalu od domaćina Nizozemske. Godinu prije, tada još zajedno s Crnogorcima, dogurali su do polufinala istog natjecanja, gdje su izgubili od Ukrajine, a na U-21 Euru 2004. u finalu su izgubili od Italije.

Miloš Krasić po mnogima je najbolji srbijanski nogometašMiloš Krasić po mnogima je najbolji srbijanski nogometašDakle, u nizu od tri velika natjecanja za igrače do 21 godine, srpski nogometaši dospjeli su do same završnice, a među njima trenutačno su najpoznatiji Branislav Ivanović, igrač Chelseaja i prema mnogim mišljenjima jedan od najboljih braniča u ovom trenutku na svijetu, Miloš Krasić, desno krilo moskovskog CSKA i trenutačno jedan od najtraženijih nogometaša u Europi, zatim Aleksandar Kolarov, lijevi bek talijanskog Lazija, Nenad Milijaš, veznjak engleskog Wolverhamptona, Vladimir Stojković, vratar pod ugovorom sa Sportingom iz Lisabona, ali je trenutačno na posudbi je u premierligašu Wiganu.

Nabrojani igrači članovi su udarne momčadi, a sa klupe svoju šansu tražit će Danko Lazović iz Zenita, Antonio Rukavina iz Münchena 1860, Gojko Kačar iz berlinske Herthe, Zoran Tošić iz Kölna, zatim Zdravko Kuzmanović, veznjak Stuttgarta koji je rođen u Švicarskoj i igrao je za njihovu mladu reprezentaciju, ali se kasnije odlučio nastupati za Srbiju, pa Neven Subotić, stoper Borussije Dortmund i bivši omladinski reprezentativac SAD-a, zatim Ivan Obradović, trenutačni lijevi bočni Zaragoze, te najmlađi Radosav Petrović iz Partizana.

Kad njima dodamo nešto starije provjerene zvijezde poput Nemanje Vidića, prvotimca Manchester Uniteda i jednog od najboljih svjetskih stopera, dvometraša Nikole Žigića, koji je nedavno prešao iz Valencije u Birmingham City, Aleksandra Lukovića iz Udinesea, Milana Jovanovića, novog napadača Liverpoola i najboljeg srpskog strijelca u kvalifikacijama sa šest pogodaka, Marka Pantelić, napadača Ajaxa, te prekaljenog veznjaka Intera Dejana Stankovića, jasno je da Srbija ima odličnu momčad i ne treba previše čuditi što je u kvalifikacijama osvojila prvo mjesto u jakoj skupini i to ispred favorizirane Francuske.
Srbija je trenutačno plasirana na 15. mjestu Fifine ljestvice, pet mjesta iza Hrvatske, a prema procjeni transfermarkta njezina momčad trenutačno na tržištu vrijedi 190.950.000 eura, trideset milijuna eura više od hrvatske reprezentacije, a najskuplji srpski nogometaš trenutačno je član Manchester Uniteda Nemanja Vidić, čija je vrijednost procijenjena na 35 milijuna eura. Na drugom mjestu je veznjak CSKA Moskve Miloš Krasić sa 18 milijuna eura, treće i četvrto mjesto dijele branič Chelseaja Branislav Ivanović i veznjak Intera Dejan Stanković sa 16 milijuna, a peti je Neven Subotić, nadolazeća 21-godišnja zvijezda Borussije Dortmund koja vrijedi 15 milijuna eura.

Prije iznenađujućeg poraza od Novog Zelanda Srbija je posljednji put poražena u rujnu 2008., Francuska je bila bolja s 2:1 u Parizu. Srbi su otada odigrali 14 utakmica i nanizali 12 pobjeda, jedan remi, s Francuskom u Beogradu (1:1), i jedan poraz od spomenutog Novog Zelanda.

Srbija se u manje-više sličnom sastavu, prema imenima možda i jačem, nije uspjela kvalificirati na Europsko prvenstvo 2008., pa je s hipotekom tog neuspjeha ušla u kvalifikacije za SP 2010., no na njenom čelu ovaj put nalazio se 59-godišnji izbornik Radomir Antić, prema mnogim mišljenjima, ključni čovjek u ostvarenju plasmana na SP.
Njemu je pošlo za rukom ono što nije uspjelo niti poznatom španjolskom stručnjaku Javieru Clementeu, koji je bio izbornik kroz kvalifikacije za EP 2008., a to je od skupine odličnih igrača napraviti jedinstvenu momčad u pravom smislu te riječi.

Antić je na mjestu izbornika naslijedio Miroslava Đukića koji je smijenjen nakon debakla srpske reprezentacije na Olimpijadi u Pekingu 2008.

Antića mnogi smatraju za jednog od najboljih srpskih trenera u povijesti, a priznati je stručnjak i europskim razmjerima, posebice u Španjolskoj. Jedini je trener koji je trenirao tri najveća španjolska kluba Real Madrid, Barcelonu i Atletico Madrid, s kojim je i ostvario najveće uspjehe osvojivši španjolsko prvenstvo i Kup kralja 1996. Njegovo ime često se spominjalo pri svakom izboru novog izbornika Srbije i Crne Gore i prije toga SR Jugoslavije, no Antić je uvijek odbijao izborničku ulogu, no u kolovozu 2008. postigao je dogovor s predsjednikom Srpskog nogometnog saveza Tomislavom Karadžićem.

Potpisao je ugovor s godišnjom plaćom od oko 300.000 eura, ali i klauzulom od 500.000 eura premija ako Srbiju odvede na SP 2010. U studenom 2009. Antić je potpisao novi ugovor sa SNS-om do 2012., a kako su srpski mediji spekulirali, dogovorio je godišnju plaću od 500.000 eura, a neki tvrde čak i preko milijun eura.

Na završne pripreme uoči početka Svjetskog prvenstva Antić je svoju momčad poveo u Austriju.

"Za mene je Svjetsko prvenstvo počelo odmah nakon ždrijeba u prosincu prošle godine. Već mjesecima se spremam za poteze koje sam povukao u izboru igrača i koje ću povući za vrijeme natjecanja. Volim izazove, a želja mi da se naš premijerni nastup na SP-u pamti po dobrim rezultatima", kaže Antić koji je ovom izjavom potvrdio glas koji ga prati, odnosno da je studiozan do najsitnijeg detalja.

Nikola Žigić 202 centimetra visok napadač SrbijeNikola Žigić 202 centimetra visok napadač SrbijeNjegovi nogometaši sigurno će sve znati o prednostima i nedostacima protivnika. Međutim, čini se da će ključ biti prva utakmica protiv Gane koja se 13. lipnja igra u Pretoriji. Ganu vodi srpski stručnjak Milovan Rajevac, a u liječničkom timu ganske reprezentacije bit će i beogradska "doktorka" Marijana Kovačević, koja je svjetsku slavu stekla liječeći mnoge poznate nogometaše. Nogometni savez Srbije prvi joj je ponudio suradnju, ali ona je tražila da bude dio službene srpske delegacije, što su čelnici NSS-a odbili smatrajući da bi time privukli veliki broj novinara koji bi remetili mir reprezentacije. Naime, engleski i njemački mediji već mjesecima pokušavaju doći do "doktorke", ali ona uporno odbija bilo kakve razgovore s novinarima. Iz svega se da zaključiti kako Ganci odlično poznaju srpske igrače, a toga su svjesni i u srpskom taboru. Jedan od najboljih igrača Srbije Miloš Krasić ističe:
"Utakmica s Gancima bit će malo finale naše skupine. O rezultatu te utakmice ovisit će daljnji rasplet u skupini. Borbena su momčad, ne igraju baš napadački, uglavnom čekaju šansu iz kontre", pojašnjava Krasić, a o Nijemcima, koji su favoriti skupine, kaže:

"Svi kažu da Nijemci nemaju neku momčad, Ballack im je ozlijeđen, ali mi se ne trebamo time zanositi. Oni imaju zapanjujuću tradiciju i protiv njih će biti najteže. O Australiji najmanje znam, ali ni oni nisu na SP došli slučajno. Neće ih biti lako pobijediti No, mi moramo vjerovati u sebe, a mislim da imamo pokriće kad kažemo da možemo daleko dogurati."

Kako će igrati reprezentacija Srbije

Udarna srpska momčad na Mundijalu najvjerojatnije će izgledati ovako: Na vratima će biti Vladimir Stojković, za kojeg mnogi smatraju da je najslabija karika u momčadi, no u kvalifikacijama je branio relativno sigurno, iako je u Sportingu, Getafeu i Wiganu najčešće sjedio na klupi. Lijevu bočnu stranu držat će Aleksandar Kolarov, standardan je u Laziju i nakon SP vjerojatno odlazi u veći klub. Lijevog stopera igrat će Aleksandar Luković, iskusan i okretan prvotimac Udinesea, a desnog Nemanja Vidić, zvijezda Manchester Uniteda, i time je sve rečeno.

Branislav Ivanović ordinirat će po desnoj strani, branič Chelseaja izbaran je u mnogim anketama u idealnu momčad Premier lige i Lige prvaka. U sredini su Dejan Stanković, prvak Europe s Interom, i Nenad Milijaš, koji se neće još dugo zadržati u Wolverhamptonu. Na lijevoj strani veznog reda bit će Milan Jovanović, nedavno je iz belgijskog Standarda prešao u slavni Liverpool kao slobodan igrač, dok će desnu stranu držati sjajni Miloš Krasić. Njega traže veliki europski klubovi, ali CSKA iz Moskve traži veliku odštetu. Napadački par tvorit će Marko Pantelić i Nikola Žigić. Njih dvojica dobro su nadopunjuju, dok je Pantelić istančani tehničar, Žigić je pravi "sidrun", sa svojih 202 centimetra teško ga je čuvati u šesnaestercu, a jasno je da mu je igra glavom jača strana, iako nije ni loš tehničar.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika