10.06.2010. / 17:58

Autor: Hina

Vječni optimist: Pahor vjeruje u rješenje slučaja Ljubljanska banka

Predsjednik slovenske vlade potvrdio je da će sudjelovati na ovogodišnjem Croatia samitu u Dubrovniku te da će tada o svim otvorenim pitanjima razgovarati i s hrvatskom kolegicom Jadrankom Kosor

Jadranka Kosor i Borut PahorJadranka Kosor i Borut PahorPredsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u četvrtak da je optimist glede rješavanja pitanja Ljubljanske banke prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Na novinarske upite nakon sjednice vlade u vezi s pretpostavkom da Slovenija neće dopustiti zatvaranje hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom ako Nova Ljubljanska banka (NLB), najveća slovenska banka u državnom vlasništvu, ne dobije dozvolu za rad u Hrvatskoj, Pahor je odgovorio da vjeruje kako će se to pitanje riješiti do kraja pregovora.

Pitanje Ljubljanske banke jedino nije riješeno nakon velikog poboljšanja u odnosima dviju država sklapanjem arbitražnog sporazuma, rekao je Pahor. Dodao da mu zadnje izjave guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Željka Rohatinskoga, kako bi uz određene uvjete NLB opet mogao poslovati u Hrvatskoj, "potiču optimizam".

Pahor je istaknuo kako je poboljšanje odnosa s Hrvatskom pokazalo da vrijedi pravilo kako je jedna stvar rješavati otvorena pitanja s državama koje su posvađane, a sasvim druga ako se postigne prijateljsko ozračje kakvo je nastalo kad je riješen glavni granični prijepor uspostavom povjerenja.

Ponovio je kako Slovenija staru deviznu štednju hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci u Zagrebu do osamostaljenja dviju država i dalje smatra sukcesijskim pitanjem, ali da i ono može biti riješeno.

Predsjednik slovenske vlade potvrdio je da će sudjelovati na ovogodišnjem Croatia samitu u Dubrovniku te da će tada o svim otvorenim pitanjima razgovarati i s hrvatskom kolegicom Jadrankom Kosor.

Slovensko ministarstvo financija i glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic u srijedu i četvrtak su najavili da bi Slovenija mogla blokirati Hrvatsku u pregovaračkim poglavljima o tržišnom natjecanju i slobodi kretanja kapitala u pregovorima s EU-om ako Hrvatska ne odobri rad Nove ljubljanske banke (NLB) u Hrvatskoj.

Nova Ljubljanska banka (NLB) osnovana je 1994. ustavnim zakonom, pošto je u staru Ljubljansku banku prebačena sva pasiva "stare" Ljubljanske banke, uključivo i dugove te banke u Hrvatskoj, BiH i Makedoniji.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

registracija
10/6/10

VonLaibach, 10.06.10. 22:00

Zanimljivo je to, da se u hrvatskim novinama nikad ne napominje dug hrvatskih firmi do LB, koji iznosi cca. 3 puta toliko, koliko LB duguje štedišima. Zato sam siguran, da imaju prljave prste u tom poslu tako slovenska kao i hrvatska politika, pogotovo zbog privatizacije hrvatskih firmi koje su dugovale novac LB. Pa je zato trebalo LB ukinut, a sve skupa na žalost na štetu štediša. Isto tako se nikad ne pojavljuju ljudi koji su dobili kredit pa ga nemaju kome vratit, jer LB u hrvatskoj ne postoji više.

Politika je kurva


registracija
18/12/09

slavonac031, 11.06.10. 02:21

Pravo pametnog da ševi budalu Janezi obilato koriste.Poslije sporazuma o arbitraži svakom je bilo jasno da će se ucjene nastaviti, osim jednoj polovnoj profuknjači.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika